Kinnisvaraturu langus võib saabuda ennustatust hiljem (2)

BNS
Copy
Kinnisvaraarendus.
Kinnisvaraarendus. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Ennustatud sügisene kinnisvaraturu langus võib saabuda alles tuleval aastal – tõenäoliselt avalduvad kinnisvaraturul esmased tugevamad negatiivsed asjaolud jaanuaris-veebruaris ning kevadkuudel, ennustab Arco Vara analüütik Mihkel Eliste.

Maa-ameti andmetel tehti tänavu augustis Eesti korteriturul 2437 korteritehingut, mida oli hooajaliste tegurite tõttu 12 protsenti enam kui suvisel juulil ning koguni 19 protsenti enam kui veel mullu samal perioodil.

«Turuaktiivsus on endiselt väga kõrge ning senised kõrged energiahinnad, üldine kiire inflatsioon ja selle kõige tõttu halvenenud tarbijakindlus ei näi elamispindade turule olulist mõju justkui veel avaldavat. Teisalt aga tehingute hindu ja pakkumishindade dünaamikat vaadeldes saab väita, et orienteeruvalt maist-juunist ei ole enam turul hinnatõusu ning taanduva ostuhuvi mõjul on pakkumine eeskätt korteriturul suurenemas ja selle edasine kasv jätkub ennekõike järelturul ka lähikvartalitel,» kirjutab Eliste Arco Vara augustikuu turuülevaates.

Eesti väikeasumites ja suuremate linnade lähiümbruses võib tema sõnul tempokas hinnatõus veel viitajaga püsida, eeskätt Tartu ja Tallinna lähiümbruses. Kuid mõnekuulise viivitusega järgivad kõik Eesti turupiirkonnad üldiselt analoogseid trendi ning ka rekordiliselt negatiivne tarbijakindlus kandub tõenäoliselt ka elamispindade turule mõningase viitega.

Lähituleviku suhtes ei ole Eliste siiski negatiivselt meelestatud, sest turuaktiivsuse langust pikaajalise keskmise taseme poole oli oodata juba pikemat aega ning isegi kui turgu peaks tabama negatiivseimate stsenaariumite korral ka ligi 30-protsendine hinnalangus, viiks see meid tagasi pelgalt 2021. aasta sügise perioodi.

Kõrged elamispindade hinnad toetavad ääremaastumise peatumist, mille juures väikelinnadest väljaränne Eliste prognoosil tõenäoliselt aeglustub. «Tuleval aastal võivad elamispindade hinnad optimistlikuma stsenaariumi korral ka stabiliseeruda, mis on siiski pigem vähetõenäoline, kuid inflatsioon püsib jätkuvalt vähemalt 6 protsendi tasemel, mistõttu kinnisvarahinnad reaalhindades siiski peatselt juba üsna kindlalt langevad,» prognoosis ta.

Turul on potentsiaali tehingute arvu languseks oluliselt rohkem kui tõusuks, sama kehtib ka hinnatasemete kohta. «Kõik ootavad sügist, kuid ma isiklikult ei näe, et septembris või ka veel oktoobris midagi juhtuma peaks. Kinnisvaraturg on hooajaline ning neljas kvartal on iga aasta elamispindade turul kõige aktiivsem periood, millele järgneb kõige rahulikuma perioodina esimene kvartal,» selgitas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles