• Hiiglakasumeid teenivatele elektrifirmadele kehtestatakse liigse kasumi maks
  • Vene gaasile hinnalage ei tule
  • Kas ja kuidas tarbijale elektrihinda kompenseeritakse, kokkuleppele ei jõutud

Eile toimunud EL energiaministrid ei jõudnud kokkuleppele Venemaa gaasi hinnalae küsimustes, kuid hakkavad maksustama energiafirmade hiigelkasumeid, mida ettevõtted kõrgelt elektrihinnalt teenivad. Arutelud jätkuvad kinniste uste taga.

Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni selle nädala kolmapäeval avalikustatud viiest ettepanekust koosnenud kava energiakriisi leevendamiseks toetasid ministrid vaid osaliselt. Kava nägi ette:

1. Nutikate energiasäästulahenduste rakendamine elektritarbimise vähendamiseks, mida tuleb kohustuslikus korras rakendaa tippnõudlusega perioodidel.

2. Kasumilae kehtestamine madala sisendhinnaga taastuvenergeetikaettevõtetele et suunata saadud suurem kasumimarginaal energiahinna tõttu haavatavamatele majapidamistele ja ettevõtetele.

3. Liigkasumimaks ehk solidaarsusmaks energiafirmadele, kes teenivad kõrgelt energiahinnalt superkasumeid. Maksust saadava rahaga toetada abivajavaid majapidamisi ja ettevõtteid.

4. Luua riigigarantiide abil likviidsusfond energeetikaettevõtetele, et aidata neil üle elada energiaturgude suurest volatiilsusest tingitud riske ning kindlustada tulevikuturud.

5. Vene gaasile hinnalae seadmine, kuna vene gaasi import on sõja algusest peale vähenenud vaid 9 protsenti, mis näitab, et sanktsioonid ei tööta.  

EL rahandusministrid leppisid siiski põhimõtteliselt kokku mitmete energiakriisi meetmete rakendamises, kuid detaile veel ei avalikustatud ning arutelud jätkuvad nädalavahetusel

Kokkuleppele jõuti elektrifirmade liigkasumi maksustamises, kuigi von der Leyen soovitas seda nimetada solidaarsusmaksuks. Venemaalt pärit gaasile siiski hinnalage ei kehtestata, sest osas riigid olid vastu.

Kuidas röögatute energiahindade pealt hiigelkasumeid teenivate ettevõtete maksustamine toimuma hakkab ning mismoodi see säärase maksuna kogutud raha tarbijatele elektrihinna hüvitamiseks edasi antakse, ei ole hetkel veel selge. Detaile tutvustab euroopa komisjon teisipäeval.

EL rahandusministrid peavad vajalikuks kiiret sekkumist

Reedel toimunud EL rahandusministrite kohtumisel Ecofin käsitleti Euroopa Liidu majanduse olukorda kiire hinnatõusu ja sõja mõjude taustal. Kõrgete energiahindadega maadlevad kõik Euroopa riigid ja on mõjude leevendamiseks ka erinevas ulatuses toetusmeetmeid rakendanud või rakendamas. Kohtumisel osalenud Eesti rahandusministri Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on oluline, et meetmete rakendamisel toimub vähemalt mingil tasemel riikide vahel koordinatsioon, et vältida soovimatuid negatiivseid kõrvalmõjusid ning energiaturu rahustamiseks on vajalikud ühised meetmed. «Kõrged energiahinnad vajavad ELi tasemel kohest tegutsemist. Oma meetmete kujundamisel oleme lähtunud sellest, et tagada varustuskindlus ja inimeste toimetulek,» teatas Pentus-Rosimannus.

Kommentaarid (2)
Copy