ELi rahandusministrid leidsid, et energiahindadega peab kohe tegelema (2)

BNS
Copy
Pildil Saksamaal Grevenbroichi lähedal pruunsöelküttel töötav elektrijaam Neurath, mida haldab Saksamaa energiatarnija RWE (26. juulil 2022). 
Pildil Saksamaal Grevenbroichi lähedal pruunsöelküttel töötav elektrijaam Neurath, mida haldab Saksamaa energiatarnija RWE (26. juulil 2022). Foto: SASCHA STEINBACH

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus ütles Prahas Euroopa majandus- ja rahandusministrite kohtumise esimesel päeval, et kõrged energiahinnad vajavad Euroopa Liidu (EL) tasemel kohest tegutsemist.

Nii eurorühma kui sellele järgnenud ELi rahandusministrite kohtumisel käsitleti Euroopa Liidu majanduse olukorda seoses kiire hinnatõusu ja sõja mõjudega. Kõrgete energiahindadega maadlevad kõik Euroopa riigid ja on mõjude leevendamiseks ka erinevas ulatuses toetusmeetmeid rakendanud või rakendamas.

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on oluline, et meetmete puhul oleks vähemalt mingil tasemel riikide vahel koordinatsioon, et vältida soovimatuid negatiivseid kõrvalmõjusid, ning energiaturu rahustamiseks on vajalikud ühised meetmed.

«Kõrged energiahinnad vajavad ELi tasemel kohest tegutsemist. Oma meetmete kujundamisel oleme lähtunud sellest, et tagada varustuskindlus ja inimeste toimetulek,» ütles Pentus-Rosimannus. Konkreetsetest lahendusettepanekutest rahandusministrid siiski teada ei andnud.

Teise olulise teemana oli majandus- ja rahandusküsimuste nõukogu mitteametlikul kohtumisel arutuse all Ukraina toetamine. Lisaks riikide Ukrainale antava sõjalise- ja humanitaarabi ning eelarvetoetustele on oluliseks toetuse andjaks ka Euroopa Liit.

Ukraina lühiajaliste eelarvevajaduse katmiseks on Euroopa Liit oma eelarvest Ukrainale juba eraldanud 2,2 miljardit eurot. 7. septembril tegi Euroopa Komisjon ettepaneku veel 5 miljardi euro eraldamiseks.

«EL on Ukrainale juba üle kandnud üle 2 miljardi euro sooduslaenu. Sõda aga kestab ja Ukraina vajab kohe lisaraha ning selleks on vaja kiireid otsuseid,» ütles Pentus-Rosimannus.

Rahandusministrite kohtumise teisel päeval on arutlusel edasine töö eelarvereeglitega ja tulumaksustamise tulevik Euroopa Liidus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles