Eesti elanike usaldus kasutatud autode müüjate vastu on madal

BNS
Copy
Kasutatud autode müügiplats.
Kasutatud autode müügiplats. Foto: Elmo Riig

Sõidukite taustakontrolli teenust pakkuva Carverticali läbiviidud uuringust selgus, et Kesk- ja Lääne-Euroopa ostjad usaldavad kasutatud autode müüjaid rohkem kui Ida-Euroopa inimesed, kus erinevad pettused on sagedasemad; sealjuures on usaldus Eestis küsitletud riikide seas üks madalamaid.

Kõige rohkem usaldatakse kasutatud autode müüjaid Suurbritannias, kus usaldusindeks on 122,2 punkti ja Soomes, kus see on 120,4 punkti. Sloveenias on usaldusindeks 109,7, Saksamaal 109,4, Slovakkias 107,5 ja Tšehhis 106,4 punkti, teatas Carvertical.

«Suur usaldus müüjate vastu ei tähenda aga, et nad on seda usaldust väärt. Ühendkuningriigis on 14,5 protsendil autodel läbisõidunäitu keritud, mis viitab, et kasutatud autode turg ei ole läbipaistev. Kuna britid usaldavad automüüjaid rohkem kui inimesed teistest riikidest, võivad nad olla pettuste suhtes haavatavamad,» kommenteeris autoekspert ja Carverticali kommunikatsioonijuht Matas Buzelis uuringut.

Keskmise usaldustasemega riikide hulka kuuluvad uuringu järgi Prantsusmaa, kus usaldusindeks on 102 punkti. Serbias on see näitaja 100,2, Lätis 94,5, Poolas 94,2, Itaalias 93,7, Horvaatias 93,3 ja Rumeenias 92,8. «Nendes riikides elavad ostjad näivad olevat ebaausatest müüjatest rohkem teadlikud ja on kasutatud auto ostmisel tavalisest ettevaatlikumad,» märkis Buzelis.

Eestis on usaldusindeks 88 punkti. Leedus, Ungaris ja Bulgaarias on indeks veelgi madalam ehk vastavalt 81,6 punkti, 80,5 punkti ja 79,5 punkti. «Nendes riikides on pikk autopettuste ajalugu. Paljude sõidukite läbisõitu on keritud või on tegemist minevikus raske avarii läbi teinud autoga. Kuna paljud sõidukijuhid on saanud nendes riikides ebaausate müüjate poolt petta, on keskmine usaldus müüjate suhtes madal,» selgitas Buzelis.

Kasutatud autode voog liigub üldiselt läänest itta. «Tavaliselt keritakse kasutatud sõiduki läbisõitu riikides, kuhu nad eksporditakse ja pannakse siis kasutatud autode turul müüki. Petistest müüjad pakuvad konkurentsivõimelisi hindu, mis toimub sageli sõiduki ajaloo võltsimise hinnaga,» nentis ekspert.

Vastavalt küsitlusele usaldab kasutatud sõidukite müüjaid 55 protsenti juhtidest, kes teavad potentsiaalse auto kohta palju tehnilisi aspekte. Autosid vähem tundvad inimesed usaldavad ka müüjaid tavaliselt vähem – sellistest inimestest usaldab müüjaid vaid 17,5 protsenti.

«Kui ostjaks on kvalifitseeritud automehaanik, oskab ta halvas seisukorras autosid vältida ega pea oma rahaga riskima. Inimesel, kelle teadmised autodest on piiratud, võib olla raske müüjaid usaldada, kuna ta ei oska halva ostu vältimiseks ise sõidukit üle vaadata,» põhjendas kommunikatsioonijuht.

Noorem põlvkond on müüjate suhtes umbusklikum. Võrreldes 35–44-aastastega, kellest 30,3 protsenti usaldab automüüjaid, usaldab 25–34-aastastest inimestest automüüjaid ainult 17,9 protsenti.

Carverticali eksperdid küsitlesid 17 riigis kokku 4500 inimest, kellelt küsiti, kas nad usaldavad kasutatud autode müüjaid; kas nad arvavad, et kasutatud sõiduki ostmine on ohutu ja kas nad eeldavad, et müüjad räägivad neile tõtt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles