ELi ministrid kiitsid heaks 5 miljardi euro suuruse laenupaketi andmise Ukrainale (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Euroopa Liidu lipud.
Euroopa Liidu lipud. Foto: Yves Herman

Reedel kokku lepitud 5 miljardi euro suurune laen, mida kaetakse ELi liikmesriikide tagatistega, on osa mais välja kuulutatud 9 miljardi euro suurusest üldpaketist.

Euroopa Liidu rahandusministrid toetasid reedel 5 miljardi euro suuruse laenu andmist Ukrainale, et aidata hoida koole, haiglaid ja muid vajalikke funktsioone töös Venemaa sissetungi vastu võitlemisel, vahendab Reuters.

Prahas kohtunud ministrid arutasid pikemaajalisi võimalusi, kuidas aidata Ukrainal tulevikus oma ülesehitustöid rahastada, ning võimalikke muid võimalusi lühiajalise rahastamise andmiseks.

Euroopa Liidu riigid on andnud Ukrainale pidevat rahalist ja sõjalist abi, kuna Kiiev püüab tagasi vallutada Venemaa käes olevat territooriumi.

Maailmapanga, Ukraina valitsuse ja Euroopa Komisjoni reedel avaldatud aruandes arvutati, et Venemaa sissetung põhjustas Ukrainale kuni 1. juunini üle 97 miljardi euro otsest kahju, samas kui riigi ülesehitamine võib maksma minna ligi 350 miljardit eurot.

Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis ütles, et Ukraina ülesehitamise kulud oleksid tohutud, kuna sõda kestab juba seitsmendat kuud.

«On selge, et Ukraina vajab lühiajalist finantsabi, et hoida riiki igapäevaselt töös ja säilitada põhiteenused,» ütles Dombrovskis. «Me peame vaatama ka kaugemale otsestest vajadustest, sest Ukraina ülesehitamise pikaajalised kulud kasvavad tõenäoliselt nii kaua, kui sõda jätkub.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles