Erimeelsused Brüsselis: Saksamaa ja Austria ei toeta Vene gaasi hinnalage

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Saksa majandusminister Robert Habeck Vene gaasile hinnalae seadmist ei toeta.
Saksa majandusminister Robert Habeck Vene gaasile hinnalae seadmist ei toeta. Foto: IMAGO/Bernd Elmenthaler

Saksamaa ei toeta Venemaa gaasile hinnalae kehtestamist, sest mõned riigid sõltuvad endiselt Vene tarnetest, ütles majandusminister Robert Habeck Brüsselis ajakirjanikele.

«Neil riikidel on endiselt sõltuvusi, mis sunnivad neid seda gaasi kasutama,» ütles Habeck, täpsustamata, mis riike ta silmas pidas.

Austria, mis sõltub endiselt Moskva gaasitarnetest, kuigi sõltuvus on vähenenud, ei toeta samuti hinnapiirangut, ütles energeetikaminister Leonore Gewessler Bloombergi teatel.

Habecki sõnul on Saksamaa vastu ka üldisele gaasihindade ülemmäärale, kuna see saadaks turule vale signaali. Ta toetab «põhienergiavajaduste hinnalage», kus tarbijad peaksid maksma rohkem, kui nende tarbimine ületab teatud summa.

Poola kliimaminister Anna Moskwa sõnul ei näe Poola vajadust kahepoolse gaasi solidaarsuslepingu sõlmimiseks Saksamaaga. Saksamaa majandusminister ütles nädala alguses, et naaberriigid Belgia, Luksemburg, Holland ja Poola keelduvad alustamast selliste tehingute üle «konstruktiivseid läbirääkimisi», mis võib süvendada gaasikriisi Saksamaal.

«Meil praegu laual olevad lahendused on piisavad,» kinnitas Moskwa, viidates Poola ja Saksamaa gaasisüsteemihaldurite vahelisele koostööle. «On ilmne, et kui meil on oma gaasi- või elektriturul ülejääke, jagame seda, kuid lähtume oma riiklikust julgeolekust ja rahvuslikest huvidest, mitte aga mingitest sunniviisilistest mehhanismidest.»

«Praegused energiahinnad ei ole kõikidele ELi riikidele vastuvõetavad ning liikmed peavad kodumajapidamiste ja ettevõtete kaitsmiseks kiiresti reageerima,» ütles Moskwa.

Iiri keskkonnaministri Eamon Ryani sõnul peab EL võimalikult kiiresti esitama konkreetseid ideid, kuidas energiakriisiga toime tulla. «Komisjoni ettepanekud tuleb esitada nädalate, mitte kuude jooksul,» ütles Ryan ajakirjanikele Brüsselis.

Ryani sõnul on peamised elluviidavad meetmed, millele energiaministrid keskenduvad, madalate kuludega elektritootjate tulude piiramine, fossiilkütuste ettevõtete solidaarsuspanus ja nõudluse vähendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles