Hollandi uues LNG terminalis sildus esimene tanker ja alustas gaasi maalepumpamist

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Esimest Eemshaveni sadama uude LNG terminali sildunud LNG tankerit oli tervitama tulnud Tšehhi Vabariigi peaminister Petr Fiala, kes samuti soovib vähendada riigi sõltuvust Venemaa gaasist.  EPA/SIESE VEENSTRA
Esimest Eemshaveni sadama uude LNG terminali sildunud LNG tankerit oli tervitama tulnud Tšehhi Vabariigi peaminister Petr Fiala, kes samuti soovib vähendada riigi sõltuvust Venemaa gaasist. EPA/SIESE VEENSTRA Foto: SIESE VEENSTRA

Hollandis Eemshaveni sadamas avatud uues LNG terminalis sildus esimene LNG tanker ning alustas gaasi maale pumpamist. 

Hollandi Põhjamere äärses Eemshaveni sadamas alustas tööd kiiruga rajatud EemsEnergyTerminal, mis on mõeldud alternatiivi pakkumiseks Venemaa torujuhtmegaasile, teatas EPA. Seni oli Hollandi ainus LNG vastuvõtuvõimekusega sadam Rotterdam, uue terminali käivitamisega suurenes riigi LNG impordivõime varasemaga võrreldes kahekordseks. 

Sarnaselt Paldiskisse rajatava LNG vastuvõtuterminaliga kasutatakse ka Eemshavenis veeldatud gaasi taasgaasistamiseks FRSU-tüüpi laeva (floating storage regasification unit). Kaks sellist alust, ExmarS188 ja GolarIgloo on sadamasse juba kohale jõudnud ning alustasid gaasi pumpamist kaldavõrku. Laevad rentis Hollandi valitsuse nõudmisel gaasiettevõte Gasunie. 

Eemshaveni terminal suudab aastas vastu võtta kaheksa miljardit kuupmeetrit gaasi. Kuigi esimesed laevad on kaiga ühendatud ning taasgaasistamine alanud, jõuab värske gaas Hollandi torudesse järgmisel nädalal. Täisvõimsuse peaks EemsEnergyTerminal saavutama novembri lõpul või detsembris.

Eemshavenis vastu võetav gaasimaht on juba broneeritud. Lisaks energiagigantidele Shell ja Engie on arvestatava mahu tellinud ka Tšehhi energiafirma CEF. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles