Monarhivahetus võib pakkuda rahatrükikojale värsket hingamist

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
De La Rue võib saada tulu uute Briti rahatähtede tellimusest
De La Rue võib saada tulu uute Briti rahatähtede tellimusest Foto: Reuters/ScanPix

Eile pärastlõunal, kui hakkasid levima kuuldused Briti kuninganna Elizabeth II halvenenud tervisest ja kuningliku perekonna kiirustamisest tema juurde Šotimaale, hakkas järsku aastaid allakäigus olnud Briti rahatrükiettevõtte De La Rue aktsia tõusma.

Eile tõusis aktsia hind 12,8 protsendi võrra 98 pennile. Ka täna alustas aktsia tõusu ja praegu liigub väärtpaber 100 penni piirimail.

Kuigi ettevõtte kohta pole uudiseid, võivad osad investorid teada, et keskmise turuväärtusega (195 miljonit naela) ettevõtte on Briti rahatähtede trükkija. Kuna kuninganna on surnud ja uueks monarhiks tõusis Charles III, siis võib eeldada, et trükitakse uued rahad. Lisaks Ühendkuningriigile on veel paljude maade rahadel Briti kuninganna pilt. Kokku on Rahvaste Ühenduses enam kui 50 riiki. See võib tähendada täiendavat tööd.

Ka Eestis kehtinud Eesti kroonid olid valdavalt trükitud De La Rue trükikojas. Vaid inetud ja primitiivsed 1- ja 2-krooniseid ei trükitud Suurbritannias.

De La Ruel on olnud selja taga väga rasked aastad. Üleüldine trend on sularaha kasutuse taandumine, mis küll koroonaajal kasvas. Lisaks rahadele trükitakse seal ka mitmel otstarbel turvaelemente ja ka passe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles