Sikkut: elektrituru korraldus vajab kiiret sekkumist (2)

PM Majandus
Copy
Riina Sikkut. 
Riina Sikkut. Foto: Sander Ilvest

Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut osaleb täna Euroopa Liidu energeetikaministrite erakorralisel nõukogul, mis keskendub energiahindade langetamise võimalustele.

Nõukogul on arutlusel võimalikud lahendused, millega leevendada muutlikku energiaturgu ja kõrgeid energiahindu ning kuidas tagada liikmesriikide varustuskindlust eelolevaks talveks.

«Kõrgete energiahindade probleemi lahendamiseks vajab elektrituru korraldus kiiret ajutist sekkumist, et säilitaksime oma ettevõtete konkurentsivõime ja inimeste sissetuleku,» ütles Sikkut. «Hiljutine Venemaa otsus lõpetada tarned Nord Stream 1 kaudu on otsene näide, kuidas Venemaa kasutab energiat sõjarelvana. Venemaa tegevus on küll põhjustanud kriisi meie energiaturgudel, kuid kui püsime Euroopa Liidus ühtsed, siis saame hakkama ka eesootaval keerulisel talvel.» 

Tänasel nõukogul toetab Eesti elektrihinna lahtiühendamist kõrgetest gaasihindadest, et vähendada gaasielektrijaamade mõju hinnakujundusel elektriturul. Samuti toetab Eesti elektrihinna kujunemise läbipaistvuse suurendamist, et tarbijate huvid oleksid paremini kaitstud ning vältida võimalike turuspekulatsioonide võimalust.

Minister Sikkuti sõnul on oluline märksõna ka energiasääst. «Elektritarbimist tuleb eesoleval kütteperioodil vähendada Euroopa Liidu üleselt. Siin on palju kasutamata potentsiaali just tarbimise juhtimises ja nihutamises, mis aitab hindu langetada,» märkis Sikkut.

Ühe olulisema sammuna peab Eesti vajalikuks energiakriisis ajutiselt heitkoguse ühikutega kauplemise süsteemi muutmist. «Süsinikuheitmete hind moodustab elektrihinnast märkimisväärse osa ning selle süsteemi muutmine või süsinikukvoodile ajutiselt hinnalae seadmine võib pakkuda leevendust elektrihindadele,» ütles minister.

Lisaks toetab Eesti Venemaa energiakandjatele võimalikult madala hinnalae kehtestamist ja tegelikult ka nende täielikku sanktsioneerimist.

Tänast Euroopa Liidu liikmesriikide arutelu arvestades tuleb Euroopa Komisjon järgmisel nädalal välja konkreetsete õiguslike ettepanekutega, kuidas energiahindu vähendada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles