General Electric võiks kolmeks jagatuna olla palju väärtuslikum kui ühes tükis

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
General Electricu tulusaim osa on lennutööstusäri, tulevase nimega GE Aerospace. Kui enne koroonakriisi kasvas lennureisiijate arv viis protsenti aastas, siis GE lennukimootorite müük suurenes kuus protsenti aastas.
General Electricu tulusaim osa on lennutööstusäri, tulevase nimega GE Aerospace. Kui enne koroonakriisi kasvas lennureisiijate arv viis protsenti aastas, siis GE lennukimootorite müük suurenes kuus protsenti aastas. Foto: MATT SULLIVAN/REUTERS/Scanpix

Tööstuskonglomeraat General Electric (GE), mis kunagi oli Ameerika Ühendriikide tööstuse ikoon, aga millest on viimastel aastatel jäänud alles vaid hale vari, võib aktsiainvestoritele olla taas hea rahapaigutuskoht, sest lähiaastatel jaguneb ettevõte kolmeks.

Konglomeraatide jagunemised on üsna tavalised ning investorite ja analüütikute ülesanne on hinnata, kas jagunevate ettevõtete väärtuste summa on jaguneva ettevõtte väärtusest väiksem või suurem.

General Electric on välja kuulutanud ettevõtte jagamise kolmeks ettevõtteks: lennutööstuskompaniiks GE Aerospace, meditsiinitööstusettevõtteks GE Health­Care ja energiatööstuskompaniiks GE Vernova. Investeerimisajakiri Barron’s usub, et kolme ettevõtte koguväärtus on tulevikus märkimisväärselt suurem kui praeguse General Electricu väärtus, mis on 80 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles