Konkurentsiamet: elektri rekordhind ei olnud seotud turumanipulatsiooniga (5)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Elektriarvesti
Elektriarvesti Foto: Arvo Meeks

Konkurentsiamet kahtlustab elektri rekordhinna põhjustajana plokipakkumist, mis ei pruugi tootena Baltikumi turule sobida, ütles konkurentsiameti peadirektor Evelin Pärn-Lee intervjuus ERR-ile.

 

Kuigi konkurentsiamet ei ole veel valmis ütlema lõplikku vastust, tundus ametile ja nende Balti kolleegidele, et turu manipuleerimist klassikalises võtmes ei ole toimunud, ütles ERR-ile Evelin Pärn-Lee. Samas levib kahtlus, et anomaalia võis põhjustada plokkide pakkumus.

«Nord Poolil on selline toode, et energiatootjad saavad plokkide kaupa pakkuda toodet turule ja hetkel tundub, et plokkide pakkumus põhjustas selle anomaalia,» ütles ta, lisades, et algoritm töötas nagu peab.

«Meil on kahtlus, mis selle põhjustas – see on ilmselt plokipakkumine. Tootena see ilmselt ei sobi üldse Baltikumi turule,» nentis Pärn-Lee.

Reeglite kohaselt peab Nord Pool viima analüüsi läbi 28 päeva jooksul, mis pole veel täis. Konkurentsiamet annab järgmisel nädalal ülevaate analüüsi seisust, kuigi seoses probleemi ulatusega jätkub uurimine ilmselt ka pärast järgmist nädalat.

Konkurentsiamet algatas 17. augustil kõrgete elektrihindade uurimise, kuna tol päeval maksis elekter koguni neli eurot kilovatt-tund ehk 4000 eurot megavatt-tunni eest kella 18–19 vahel, mis oli siis ühtlasi ka suurim võimalik hind börsil.

Elektribörsi Nord Pool Spot Baltikumi juht Ingrid Arus ütles Postimehele, et 4000-eurose elektrihinna tekitas olukord, kus regiooni võimsustest ja ühenduskaablitest ei piisanud, et nõudlus ära katta. «Sellel tunnil, kui hind kerkib tasemele 4000 eurot megavatt-tunnist, ei õnnestunud soovitud nõudlust pakkumisega katta. See tähendab, et börsilt sooviti osta rohkem, kui oli turul müüa,» selgitas Arus.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles