Taani lõpetab pea kümme aastat kestnud negatiivsete intressimäärade ajastu

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Taani lipp
Taani lipp Foto: Peeter Langovits

Taani lõpetas neljapäeval peaaegu kümme aastat kestnud negatiivsete intressimäärade eksperimendi, kui Taani keskpank tõstis oma baasintressimäära positiivsele tasemele seoses sarnase intressitõusuga, mille Euroopa Keskpank tegi täna, vahendab Reuters.

Taani keskpank tõstis oma baasintressimäära 0,75 protsendipunkti võrra 0,65-protsendini, mis on teine intressitõus kahe kuu jooksul.

Taanist sai 2012. aastal esimene riik maailmas, kes kehtestas negatiivsed intressimäärad, mille on nüüdseks võtnud üle ka teised riigid, et võidelda nii nõrkade inflatsioonimäärade kui ka tarbijate ja ettevõtete muutuvate säästmisharjumuste vastu.

Varem neljapäeval tõstis Euroopa Keskpank taas intresse 75 baaspunkti võrra, 0,75-protsendini ja andis märku edasistest intressitõusudest. Taani keskpank ütles avalduses, et intressimäärade tõstmine on tingitud EKP tõstmisest.

Erinevalt enamikest keskpankadest on Taani keskpanga ainus ülesanne hoida krooni euro suhtes stabiilsena, mida ta toetab valuuta sekkumiste ja intressimäärade muutmise kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles