Greenpeace takistas Rootsis Vene gaasi mahalaadimist

Copy
Greenpeace'i logo.
Greenpeace'i logo. Foto: FRED TANNEAU

Keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace aktivistid takistasid neljapäeval Rootsis Vene gaasi laadimist LNG-terminali, teatasid terminaliomanik ja Greenpeace.

«Aktivistid ronsid terminali laadimiskraanadele ja neil olid paadid vees,» ütles terminaliomaniku Gasum pressiesindaja Olga Väisänen.

Protest Stockholmi lähedal Nynashamni terminalis algas hommikul kella 10 paiku ja ei olnud viis tundi hiljem veel lõppenud, ehkki politsei sundis aktivistid alla ronima. Greenpeace'i purjekas «Witness» ja kajakkidega aktivistid takistasid Hollandis registreeritud LNG-tankeri dokkimist ja lossimist.

Protestijate plakatitelt võis lugeda «Lõpetage Putini sõja rahastamine» ja «Lõpp Vene fossiilikaubandusele». Aktivistid nõuavad, et Rootsi valitsus lõpetaks kohe Vene gaasi importimise. 

«On lubamatu, et kuus kuud pärast seda, kui Putin alustas oma verist kallaletungi Ukrainale, lubatakse Vene gaasil ikka veel Rootsi voolata,» ütles aktivist Karolina Carlsson. «Me kõik teame, et Vene fossiilkütustega rahastatakse sõda. (Rootsi) parlament on andnud valitsusele selge korralduse lõpetada igasugune Vene energia import Rootsi ja peaminister Magdalena Andersson on kohustatud seda täitma.»

Rootsi ega Euroopa Liit ei ole seni Vene gaasile sanktsioone kehtestanud, keeld puudutab ainult naftat ja kivisütt. Rootsi valitsus ütles märtsis, et maagaas moodustab vaid kaks protsenti kogu Rootsi energiatarnetest ja umbes pool sellest tuleb Venemaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles