Briti uus peaminister külmutab kodude energiaarved kaheks aastaks

Copy
Minister Liz Truss
Minister Liz Truss Foto: DANIEL LEAL/Scanpix Baltics

Briti uus peaminister Liz Truss esitas neljapäeval plaani, et külmutada kodumajapidamiste tohutud energiaarved kaheks aastaks.

Kuluka sammu eesmärk on leevendada inimeste olukorda praeguses energiakriisis.

Valitsuse teatel vaadatakse üle ka protsess 2050. aastaks süsiniku nullemissiooni saavutamiseks, nii et see arvestaks tarbijate ja ettevõtete vajadustega, kuid ei loobuks võetud sihtidest.

Leibkondi ootab oktoobris ees gaasi- ja elektriarvete 80-protsendine suurenemine.

Ettevõtted, kelle arvetel ülempiiri ei ole, on hoiatanud pankroti eest. Samal ajal on inflatsioon 10,1 protsendiga viimase 40 aasta kiireim ja võib prognooside põhjal veelgi hoogustuda.

Kodumajapidamiste energiaarvete külmutamine peaks valitsuse hinnangul maksma kümneid miljardeid naelu, aga Truss ja uus rahandusminister Kwasi Kwarteng kinnitavad, et majandusele toob see olulist kasu.

See kärbiks inflatsiooni nelja-viie protsendi võrra, ütlesid Truss ja Kwarteng.

Nad teatasid ka, et kaob keeld frakkimisele nafta ja gaasi maapõuest kättesaamiseks ning antakse välja rohkem lube puurimistöödeks Põhjameres.

Trussi sõnul on aastakümneid kestnud lühinägelik energiapoliitika viinud Suurbritannia olukorda, kus ollakse suures sõltuvuses gaasist ning kaitsetud hinnakõikumiste ees.

«Erakordsed väljakutsed nõuavad erakordseid meetmeid tagamaks, et Ühendkuningriik ei leia enam kunagi end sellisest olukorrast,» ütles vastne peaminister.

Kwarteng lisas, et majapidamised ja ettevõtted võivad nüüd kergendatult hingata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles