Omanike Keskliit kritiseerib valitsust: kuhu jääb toetus küttepuudele? Vedelkütusele? (1)

Copy
Küttepuud. 
Küttepuud. Foto: Urmas Luik

Eesti Omanike Keskliit tervitab valitsuse abinõusid eratarbijatele energiakandjate hindade kompenseerimisel, kuid leiab, et energiatoetused ei järgi võrdse kohtlemise põhimõtet.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ettevalmistatud määruse kohaselt maksab tänu toetustele keskmine gaasitarbija sel kütteperioodil gaasi eest umbes 50 protsenti, elektrienergia eest umbes 21 protsenti ja kaugkütte eest suurima kaugküttepiirkonna näitel 14 protsenti vähem.

Keskliidu esimehe Priidu Pärna sõnul on erinevalt eelmisest aastast oluline ja positiivne muudatus, et toetust ei tule eraldi taotleda ja see rakendub tarbijale automaatselt.

«Toetused on siiski vaid leevendus probleemile ja oluliselt rohkem raha tuleb tarbijatel kõrgete energiahindade juures taskust välja käia nagunii. Samuti ei arvesta toetused suurperede olukorda, kelle elektritarbimine on võib olla leibkonna suurusest tulenevalt oluliselt suurem,» märkis ta.

Keskliidu seisukohalt tekitab elektri, gaasi ja kaugkütte kulude hüvitamine siiski ebavõrdse kohtlemise olukorra nende kodutarbijate suhtes, kes kasutavad kütmiseks pelleteid, puuhalge või vedelkütust.

Pärna sõnul on pelletite ja halupuude hind aastaga kahekordistunud. «Seda on põhjustanud Eestis metsamajandusele täiendavate piirangute kehtestamine* ja suur üle-euroopaline nõudlus, sealhulgas asjaolu, et katlamajad varuvad puitu talvehooajaks ning ajavad hinnad üles,» märkis ta.

* - riigikogu liige, omanike keskliidu volikogu esimees Heiki Hepner täpsustas, et huvioirganisatsioon pidas silmas aasta alguses Euroopa Komisjoni rikkumismenetlusega seoses peatatud raieid Natura 2000 looduskaitsealadel, sh 12 685 hektaril erametsades.

«Põhiseaduse kohaselt tuleb isikuid võrdselt kohelda – kui kõigi koduomanike küttekulud on kordades kasvanud, siis ei saaks toetused olla suunatud vaid osale tarbijatest. Pelletite ja halupuude soetamise osaline hüvitamine võiks käia omavalitsuste kaudu kuludokumentide alusel. Lisaks oleme koos Õliliiduga teinud ettepaneku, et ajutiselt lubataks kasutada kütmiseks oluliselt soodsamat erimärgistatud diiselkütust,» ütles Pärna.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles