Kuld, oluline investeering! Loe millised viis suurriiki hoiavad oma arvestatavat osa reservidest just kullas.

Tavid AS
Copy
Foto: Shutterstock

Kui valuutad tekivad ja kaovad, siis kuld on omadustelt väga vastupidav ning on aastatuhandete vältel oma väärtust säilitanud. Seetõttu on kuld siiani oluline investeering ka paljude riikide jaoks – maailma suurimate riikide keskpangad hoiavad arvestatavat osa oma reservidest just kullas.

Millistel riikidel on suurimad kullavarud? Mis riikides ostavad enim kulda kokku just tavainimesed? Anname nendele küsimustele vastuse.

Kiivalt saladust hoidev Hiina

Hiina tegelik kullareserv on ametlikult väljaöeldust tõenäoliselt kümneid kordi suurem.
Hiina tegelik kullareserv on ametlikult väljaöeldust tõenäoliselt kümneid kordi suurem. Foto: Shutterstock

Hiinast on mõnekümne aasta jooksul saanud maailma suurim kullakaevandaja ning ühtlasi ka aktiivne kulla kokkuostja. Hiina riik on kulla importi omalt poolt igati soodustanud, kuid kulla eksport on seevastu tehtud äärmiselt keeruliseks.

Hiina ametlikud kullareservid moodustavad ligi 2000 tonni. Tegelikku numbrit hoiab riik aga kiivalt saladuses. Eksperdid on ühel meelel, et tegelik number võib sellest olla kordades suurem – erinevate hinnangute kohaselt on kohalikes kommertspankades ja riigifirmade varudes umbes 20 000–22 000 tonni kulda. Ühegi teise riigi valitsuse kontrolli all nii palju kulda ei ole.

Pärast koroonapandeemiat on Hiina veelgi rohkem kulda kokku ostnud, püstitades sellel suvel viimase viie aasta rekordi.

Turvaline kui Fort Knox (Ameerika Ühendriigid)

Fort Knoxi kullahoidla USAs Kentuckys on üks maailma turvalisemaid paiku.
Fort Knoxi kullahoidla USAs Kentuckys on üks maailma turvalisemaid paiku. Foto: John Coffman

Suured veoautod, relvastatud turvamehed, tonnide viisi kulda. Suurt osa USA kullareservidest hoitakse Fort Knoxis, mis on lugejale tuttav eelkõige paljude märuli- ja põnevusfilmide kaudu. Seda peetakse maailma üheks turvalisemaks kohaks.

Kokku on Föderaalreservil (USA Keskpank) üle 8100 tonni kulda, mis on väärt pea 450 miljardit USA dollarit. Aastatel 2006–2014 Föderaalreservi juhina töötanud Ben Bernanke on öelnud, et tema kulda rahana ei näe. Kui kongressi liige ja libertaar Ron Paul küsis, miks ei hoita reservidena siis näiteks teemanteid, ütles ta: «Tegemist on traditsiooniga». Eks iga lugeja saab ise hinnata, kas kuld on nende jaoks vaid traditsioon või midagi enamat.

Traditsioonid panevad kulda ostma (India)

India tavade kohaselt on kullal pulmades väga eriline ja tähtis roll.
India tavade kohaselt on kullal pulmades väga eriline ja tähtis roll. Foto: Shutterstock

Traditsioonidest rääkides – Indias hoitakse erakätes erinevate hinnangute kohaselt lausa 20 000 tonni kulda. Kuld on India kultuuris ja traditsioonis väga tähtsal kohal. Kulla omamist ja ehteid peetakse staatuse, võimu ja rikkuse sümboliks. Lisaks sellele näitab see head tervist, jõukust ja naiselikkust.

Kuld on riigis ka levinud kingitus, eriti just abielurituaalide puhul. Pulmade jaoks tehtud ostud moodustavad 50 protsenti aastasest kullanõudlusest Indias. Riigi ametlikud kullareservid ulatuvad aga vaid 600–700 tonnini.

India majandusest on saanud suuruselt kolmas majandus maailmas. Ühtlasi on see globaalselt kujunenud üheks olulisemaks kullaturuks, sest inimeste ostujõud on viimaste kümnendite jooksul tublisti kasvanud.

Vana impeeriumi kuld on alles (Ühendkuningriik)

River Thames. London on maailma üks määravamaid finantskeskusi.
River Thames. London on maailma üks määravamaid finantskeskusi. Foto: Shutterstock

Eelmisel sajandil Impeeriumi staatuse kaotanud Ühendkuningriigi ametlikud kullareservid on vaid 300 tonni, kuid Londonis on kokku hoiul üle 6000 tonni kulda.

London on ajalooliselt olnud üks suurimaid finantskeskusi ning sealsetes varakambrites hoitakse ametlikult ligikaudu 400 000 kullakangi, mis kuuluvad nii kuningriigile endale, teiste riikide keskpankadele kui ka ettevõtetele.

Suur kullavaru aitab hoida Londoni positsiooni finantskeskusena, sest suur kullavaru toetab regiooni finantsstabiilsust ning pakub keskpankadele ja ettevõtetele head ligipääsu Londoni kullaturule.

Saksamaa rikkad hoiavad raha kullas

Traditsioone armsatavad sakslased tahavad olla kindlad, et nende raha on hoitud, mistõttu investeerivad nad väga palju kulda.
Traditsioone armsatavad sakslased tahavad olla kindlad, et nende raha on hoitud, mistõttu investeerivad nad väga palju kulda. Foto: Perati Komson / Shutterstock.com

Berliinis asuva Steinbeisi ülikooli eelmise aasta uuringust selgus, et Saksamaal on erakätes umbes 9100 tonni kulda. Viimase kolme aasta jooksul on see kogus mitmesaja tonni võrra kasvanud. Uuringust selgus, et 93 protsenti sakslastest on oma kullainvesteeringuga rahul. Enam kui kolmveerand vastanutest plaanis kulda juurde osta.

Saksamaa Keskpangale kuulub enam kui 3300 tonni kulda – ametlikke näitajaid arvestades ollakse sellega maailmas USA järel teisel kohal. Rohkem kui 70 protsenti keskpanga strateegilistest riigireservidest on hoiustatud kullas.

Copy
Tagasi üles