Nael langes dollari suhtes pea 40 aasta madalaimale tasemele

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Briti nael.
Briti nael. Foto: TOLGA AKMEN

Briti nael langes kolmapäeval dollari suhtes madalaimale tasemele alates 1985. aastast, põhjuseks mure majanduslanguse pärast, milleni võib viia üha kiirenev inflatsioon ja elektriarvete kasv.

Naelsterling kukkus kell 17, vastse peaministri Liz Trussi majandusprogrammi avaldamise eel, 1,1405 dollarile, mis on madalaim tase alates 1985. aastast, vahendab Sky News.

Selle aasta jooksul on nael dollari suhtes kaotanud üle 15%, mida on kahjustanud nii dollari tugevus kui ka Ühendkuningriigi sünged majandusväljavaated.

Ühendkuningriigi inflatsioon oli juba praegu G7 riikide kõrgeim ning analüütikud on juba mitu kuud prognoosinud majanduslangust.

Kuid nüüd on Liz Truss asendanud Boris Johnsoni peaministrina, lubades aidata inimestel toime tulla kiiresti kasvavate energiaarvetega, kuid samal ajal on ta teinud selgeks, et tahab vähendada makse. Ta on välistanud ka nafta- ja gaasiettevõtetele kohaldatava erakorralise tulumaksu kehtestamise, jättes oma lubaduste rahastamiseks vähe võimalusi peale laenukoormuse suurendamise.

Briti naela kohutav seis muudab tõenäolisemaks, et Inglismaa keskpank tõstab rahapoliitika komitee järgmise nädala kohtumisel intressimäärasid. Keskpank on tõstnud intressimäärasid, et leevendada inflatsiooni, mis juulis ulatus 10,1-protsendini, kuid tugevnev dollar suurendab impordikulusid, mis omakorda kiirendab inflatsiooni.

Naela kõigi aegade madalaim tase dollari suhtes oli 1985. aasta märtsis ehk 1,0545 dollarit, vahetult enne Plaza kokkuleppe sõlmimist, kui mõned maailma suuremad majandused võtsid kasutusele meetmeid, et ohjeldada Reagani-aegset superdollarit.

Samas langes nael kolmapäeval ka euro suhtes peaaegu protsendi jagu, 0,8683 sendile, kuigi aasta jooksul on ta euro suhtes olnud tugevam kui USA dollari suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles