Põllumajandustootjad soovivad elektri universaalteenusest osa saada (1)

BNS
Copy
Kasvuhoone. Pilt on illustratiivne.
Kasvuhoone. Pilt on illustratiivne. Foto: AFP

Eestimaa Talupidajate Keskliit ja Eesti Maakarja Kasvatajate Selts pöördusid valitsuse poole seoses murega energiakriisist tekkinud probleemidele põllumajandussektoris. Ühendused leiavad, et fikseeritud hindadega elektrit tuleks lisaks kodutarbijatele pakkuda ka kõigile põllumajandustootjatele ja -tootjate ühistutele.

«Kõrged sisendihinnad, eelkõige kõrged energiahinnad, on tõsiselt halvendanud talunike tootmisvõimet ja praeguseks on juba mitmed väiketalud sunnitud oma piimakarja likvideerima, mis mõjub laastavalt taluelule,» seisab pöördumises, millele on alla kirjutanud talupidajate esindaja Kerli Ats ja maakarja kasvatajate esindaja Ege Raid.

Nad tõid välja, et energiakriis tabab eriti valusalt väiketootjaid. «Võime väita, et ka positsioonid on jagunenud sektori sees selliselt, et väiketootjad, kellel on väikesemad tootmismahud, saavad madalamat hinda, kuna suurema mahuga tootjatele makstakse tööstuste poolt, näiteks piimanduses niinimetatud mahuboonust,» selgitasid Ats ja Raid.

Elekter on põllumeeste jaoks sageli sundkulu, mille tarbimist ei ole võimalik oluliselt vähendada. Seetõttu halvendavad suuremad sisendihinnad pöördujate hinnangul ka Eesti põllumajandustootjate konkurentsivõimet.

«See tähendab, et kõikide teiste Euroopa Liidu riikide abimeetmed, mis aitavad leevendada energiakriisist tingitud olukorda ja soodustada toidutootmist, halvendab meie tootjate positsiooni turul, kui meil sarnaseid meetmeid ei rakendata,» nentisid põllumajandustootjate esindajad.

Tootjad toetavad küll valitsuse elektriturureformi kava, kuid leiavad, et fikseeritud hindadega elektrit tuleks lisaks kodutarbijatele pakkuda ka kõigile põllumajandustootjatele ja -tootjate ühistutele.

«Täiendavalt võiks riik inflatsiooniolukorras sarnaselt Saksamaale loobuda tähtajalisel elektritootjatelt süsinikdioksiidi tasude nõudmisest, mis aitaks ka elektri hinda vähendada. Samas tuleks teiste meetmetega soodustada Eesti kiiremat üleminekut taastuvenergia allikatest elektri tootmisele,» leiavad liidud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles