Norra ujuv näitusepaviljon Lõhesilm valmis Tallinnas BLRT tehases

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Tallinnas BLRT tütarettevõttes Marketex Marine valminud ujuv näitusekompleks Salmon Eye Norra fjordis
Tallinnas BLRT tütarettevõttes Marketex Marine valminud ujuv näitusekompleks Salmon Eye Norra fjordis Foto: BLRT Grupp

Septembri alguses avati Norras ujuv näitusekeskus, mis valmis Tallinnas BLRT Grupi tütarettevõttes Marketex Marine. 

Tähelepanelik vaatleja võis tänavu kevadel ja suvel Tallinnas BLRT tehase hoovil märgata kummalist munakujulist ehitist. 

Tookord ei soovinud firma ebatavalise meresõiduki kohta kommentaare anda, kuid nüüdseks on selgunud, et Salmon Eye ehk Lõhesilma nime kandev ujuv kompleks asub maalilises Hardangerfjordis, mida külastavad igal aastal tuhanded turistid. Ujuvkompleks toimetati Norrasse kliendi tellitud spetsiaalsel sukelduval alusel. Pargas lahkus BLRT Grupi sadamast juuli lõpus. Tee fjordini, kus ta seejärel aluselt alla lasti ja vette paigaldati, võttis aega umbes 10 päeva. 

Ujuvkopleks oli ehitatud võtmevalmina, vaid navigatsiooni- ja sidesüsteeme ei paigaldatud. Tallinnas ehitati valmis ka siseruumid: väljapanekute ruumid, restoran, konverentsisaal. Samuti sai paika köögitehnika. Eestis paigaldati näitusepaviljoni vee-, kütte-, kanalisatsiooni-, elektri- ja ventilatsioonisüsteemid ning muud vajalikud seadmed. Keskus sai tuletõrje-, audiosüsteemi ja valgustuse. Kõiki seadmeid ja süsteemi katsetati Eestis. 

«BLRT Grupp on aastaid panustanud vesiviljeluse arengusse Norras: viimaste aastakümnete jooksul oleme ehitanud ja paigaldanud Norra fjordidesse ligi 400 kalakasvatuspargast. Ent taoline haruldus on meie käe all sündinud esimest korda. Tahan veel lisada, et projekt viidi ellu karvapealt nii, nagu Taani arhitekt ja Norra projekteerijad oma lahenduse algselt visualiseerisid,» rõhutas Marketex Marine’i juhatuse esimees Fjodor Kvitš pressiteate vahendusel. 

Salmon Eye avamistseremoonial osalesid Eesti suursaadik Norras Lauri Bambus, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi meremajanduse asekantsler Kaupo Läänerand, EASi ja KredExi ühendasutuse ettevõtluse ja ekspordikeskuse valdkonnajuht Sven Aulik ning Norra kalandusminister Bjørnar Selnes Skjæran.

«Eesti ettevõtted on korduvalt tõestanud oma võimekust viia ellu ka kõige keerukamaid Norra klientide projekte. Ujuvkeskuse Salmon Eye avamine annab taas tunnistust Eesti ja Norra partnerluse tugevast alusest ning tihedast koostööst, mis läheb kindlasti meie riikide vaheliste suhete ajalukku. See, et BLRT Grupp valiti projekti elluviijaks, näitab, et tegu on asjatundliku ja kvalifitseeritud tegijaga. Norra klientide usaldus motiveerib Eesti ettevõtteid täitma oma kohustusi hästi ja õigel ajal, mis loob soodsa kasvupinnase uute lepingute sõlmimiseks tulevikus,» vahendas BLRT grupi pressiesindaja Eesti suursaadiku Norras Lauri Bambuse sõnu.

«Projekt Salmon Eye demonstreerib ilmekalt Eesti meretööstuse ja näituste ujuvkeskuse ehituse eest vastutanud tööstuskontserni BLRT Grupp võimekust. Valminud kompleks on suurepärane näide rahvusvahelisest koostööst: otsus tellida erakordne projekt norrakatelt, ainulaadne kujundus taanlastelt ja tippteostus eestlastelt. Kõik see näitab, et Eesti meretööstuse tugevus on kliendikesksed ja kvaliteetsed eriprojektid,» ütles Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi meremajanduse asekantsler Kaupo Läänerand.

Näituste keskus on 26 meetrit pikk ja lai, 15 meetrit kõrge ning kaalub kokku ligi 1000 tonni. Konstruktsioon koosneb pontoonist ja ebatavalisest ellipsikujulisest pealisehitisest, mis meenutab kalasilma. Ehitise välispinnale on paigaldatud 9500 kvaliteetsest roostevabast terasest «soomust», mis aimavad oma erilise säraga järgi lõhe soomuste värvi ja tekstuuri. Uut turismimagnetit pääseb vaatama alates hilissügisest üksnes paatidega.

Salmon Eye valmis Norra firma Fluctus tellimusel ning see on esimene omanäoline näituste keskus, kus külastajatele tutvustatakse vesiviljelussektori säästva arengu suundi ja võimalusi.

Projekti maksumust BLRT ei avalikustanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles