Swedbank: isegi Ukrainas kerkivad hinnad aeglasemalt kui Eestis (14)

PM Majandus
Copy
Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik. Foto: Martin Orn

Eesti on hinnatõusu poolest Euroopa tipus. Isegi Ukrainas kerkivad hinnad aeglasemalt kui Eestis, tõdes Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik augusti tarbijahindade tõusu kommenteerides. 

Statistikaameti andmetel kerkis kaupade ja teenuste hinnamuutust kajastav tarbijahinnaindeks augustis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 24,8 protsenti. Mulluse augustiga võrreldes olid kaubad 18,3 protsenti ja teenused 37,6 protsenti kallimad.

Enam kui poole kogu tarbimiskorvi kallinemisest andis energia andis üle poole kogu tarbimiskorvi kallinemisest: elektri ja gaasi hinnad tõusid aastaga üle kolme korra. Elmik tõdes, et statistikaamet ülehindab energia hinna kasvu, kuna ei arvesta fikseeritud paketiga kliente. «See rõõmustab tarbijaid aga vähe, arvestades järjest suuremat lõhet hindade ja sissetulekute vahel,» lausus Elmik. 

Ostujõu vähenemine piirab tema sõnul tarbimist. Suvekuudel aitasid peresid tema sõnul varem kogutud säästud: majapidamiste säästud vähenesid juunis-juulis kokku 20 miljoni euro võrra. Raha on tema sõnul kõrvale pannud aga vähesed.

Erinevate kaupade ja teenuste hinnatõus ei ole aga ainus mure. Lisaks sellele mõjutab tarbijaid Elmiku sõnnul ka intressimäärade kasv. Swedbanki hinnangul tõstab Euroopa Keskpank baasintressimäära sel aastal veel 1,5 protsendipunkti võrra.

Väga kiire hinnatõus jätkub

Väga kiire hinnatõus Elmiku sõnul lähikuudel jätkub. Kuises arvestuses peaksid hinnad langema oktoobris, kui rakenduvad majapidamistele suunatud energiatoetused. «Aastases võrdluses jääb hindade kasvutempo aga endiselt väga kiireks,» kinnitas ta. Hinnatõus Elmiku sõnul rahuneda järgmisel kevadel, kui gaasi ja elektri hinnad praegustelt rekordtasemetelt allapoole liiguvad.

Swedbanki prognoosi järgi tõusevad hinnad sel aastal 18 protsenti ja järgmisel aastal 7 protsenti.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles