Eesti Pank: ettevõtetel on järjest raskem hindu tõsta (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Joosep Pank

Kuigi kiire palgakasv ja kõrged energiahinnad põhjustavad ettevõtetele tugevat kulusurvet, on neil järjest raskem hinnatõusu üle kanda klientidele, leiab Eesti Panga ökonomist Sulev Pert.

«Hinnakasv jätkas augustis kiirenemist, sest maagaasi ja elektrihinnad püstitasid uusi rekordeid. Statistikaameti andmetel kallines tarbijate ostukorv augustis aastaga 24,8 protsenti. Poole hinnakasvust põhjustasid energiahinnad, sealhulgas elekter, mis kallines aastaga 206 protsenti ja maagaas, mis kallines 244 protsenti,» märkis Pert pressiteates.

Toidutoormete ja tootmiskulude kallinemine kandub analüütiku sõnul üha tugevamalt üle toiduainete jaehindadesse. Toiduainete hinnakasv kiirenes augustis 21 protsendini.

Sulev Pert, Eesti panga ökonomist
Sulev Pert, Eesti panga ökonomist Foto: Eesti Pank

Toiduained on Eestis kallinenud siiski mõnevõrra aeglasemalt kui teistes Balti riikides. Üheks põhjuseks võib olla tugevnev konkurents, mida on soodustanud Lidli kaubandusketi sisenemine Eesti turule, oletas Pert.

Piimatoodete hind on tema sõnul Eestis suurenenud märksa aeglasemalt, kuid kalatoodete oma kiiremini. Toiduainete edasist kallinemist võib aga põhjustada Lõuna-Euroopas tänavuste liiga kuumade ilmade tõttu vähenenud saagikus.

Teenuste hinnatõusu peamiseks põhjuseks toob Pert väga suure nõudluse. «Turismisektor on koroonapiirangustest vabanemise järel elavnenud ning majapidamised saavad reisimiseks kasutada varem kogutud sääste. Turismiettevõtete kulud on kasvanud seetõttu, et palgakasv on turismisektoris muutnud väga kiireks ning näha on ka kütuste hinnatõusu kandumist transpordihindadesse,» tõi ta välja.

Ka üüriturg on koroonakriisi järel madalseisust väljunud. Juulis tõusid üürihinnad Eesti Panga andmetel 29 protsenti, mis on suurim kasv euroala riikide hulgas.

«Kuna Eesti majanduse kasvutempo on aeglustunud, on ettevõtetel järjest raskem hindu tõsta. Kiire palgakasv ja kõrged energiahinnad põhjustavad ettevõtetele tugevat kulusurvet. Aasta lõpus hinnakasv aeglustub, sest valitsus plaanib kodutarbijatele hüvitada osa energia maksumusest,» võttis Pert kokku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles