EL plaanib elektri hinnale ülempiiri 200 eurot MWh (18)

Erkki Erilaid
Copy
Elektrivõrk.
Elektrivõrk. Foto: Эльмо Рииг/Sakala

Financial Timesi andmetel seisab Euroopa Komisjoni energiahindade leevendamise ettepanekute kavandis soovitus kehtestada liikmesriikidel elektritootjatele, kes ei tooda elektrit gaasiga, hinnalagi 200 eurot megavatt-tunni kohta.

See tähendab, et tuuleparkide, tuuma- ja söejaamade elektri hinnale seatakse hinnalagi. Piirang on esitatud komisjoni ettepanekute eelnõus ja see on osa ELi jõupingutustest leevendada Ukraina sõjast põhjustatud energiakriisi.

Elektri hetkehind Saksamaal on üle 450 euro MWh. Eestis on aga tänane keskmine börsihind 385 eurot MWh. Elektri hulgihinnad on hüppeliselt tõusnud, sest need on seotud gaasi hinnaga, olenemata sellest, kas elektrienergiat toodetakse gaasiga või mõnel muul viisil. Gaasihinnad on ligikaudu 10 korda kõrgemad võrreldes viimase kümnendi keskmistega.

Selline hinnalagi jäljendaks «börsihindu, mida võiks eeldada, kui ülemaailmsed tarneahelad toimiksid normaalselt ega alluks energia relvastamisele gaasitarnehäirete tõttu», märgitakse komisjoni eelnõus. «Hinna ülemmäär peaks olema piisavalt kõrge, et mitte takistada tulevasi investeeringuid gaasiga mittetootvatesse tehnoloogiatesse.»

Dokumendis soovitatakse ka kohustusliku eesmärgina vähendada elektritarbimist 5 protsendi võrra tipptarbimise ajal.

Kommentaarid (18)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles