Rahvusvaheline reitinguagentuur kinnitas Summus Capitali reitingu

PM Majandus
Copy
Aavo Koppel
Aavo Koppel Foto: Erakogu.

Kinnitus anti Summus Capitali kinnisvara tugeva tootluse tõttu, kuna kõrge ja stabiilne täituvus toob kaasa korduva prognoositava tulu. Scope on kinnitanud ka Summus Capitali BB-reitingu kõrgemate tagatiseta võlakohustuste kategoorias. Aasta tagasi sai Summus Capital esimese Baltikumi ettevõttena Scope’i reitingu.

Scope’i reitingu põhjenduse kohaselt jätkas Summus Capital 2022. aasta juunis lõppenud 12-kuulise perioodi jooksul kasvu. Scope’i korrigeeritud ettevõtte varade maht kasvas 416 miljoni euroni (+16 protsenti aastaga) ja väljaüüritav brutopind 19 protsendi võrra, mida osaliselt võimaldasid kapitaliturgude esmakordsest avamisest tulenevad positiivsed fondid (2021. aastal emiteeritud 10 miljoni euro suurune võlakiri).

Scope lisas, et kahe kinnistu (Depo DIY kinnisvara ja Damme kaubanduskeskus) lisandumine tulu teenivate varade põhiportfelli, samuti tulevased soetused ja plaanitav laienemine olemasolevatel kinnistutel toetavad Summus Capitali praegust positsiooni Baltikumi kaubanduskeskuste operaatorina. Summus Capitali geograafiline kandepind on Balti riikide kinnisvara juures muutumatu, kuid Lätis on osakaal suurenenud (37 protsenti kogu üüritulust). Seega saab ettevõte osaliselt kasu erinevatest nõudlusmustritest.

Summus Capitali äririskiprofiili (hinnatud BB) juhib jätkuvalt ärikinnisvaraportfelli kvaliteet, mille varad asuvad Baltikumi pealinnades, mis on Euroopa kontekstis stabiilse üürnike nõudlusega teise taseme investeerimisturud. Sellest annab tunnistust portfelli kõrge ja stabiilne 97-protsendiline täituvus 2022. aasta juuni seisuga. Reitingu aluseks on jätkuvalt investeeringute ostmine ja hoidmine, mille tulemuseks on stabiilne üürirahavoog. Kuigi üle 50 protsendi üüritulust saadakse jaeüürnikelt, osutusid Summus Capitali kinnisvarad Covid-19 pandeemia ajal vastupidavaks, avaldamata olulist mõju üüritulule. Scope eeldab, et täituvus püsib üle 95 protsendi, tuginedes üürnike heale nõudlusele ja Summus Capitali võimele hoida kõrget täituvust.

Kasumlikkus, mõõdetuna Scope’i korrigeeritud EBITDA marginaaliga, oli stabiilne ja oli 2022. aasta juuni lõpu seisuga 64 protsenti. Scope prognoosib, et EBITDA marginaal püsib järgmistel aastatel üle 60 protsendi.

Summus Capitali juhatuse liikme Aavo Koppeli sõnul on ettevõttel plaanis oma tulu teenivat portfelli laiendada tulevaste omandamiste ja praeguste kinnisvaraobjektide laiendamise abil, keskendudes ka kvaliteedijuhtimisele, praeguse portfelli ESG fookusega. «Summus Capitalil on kindel baas ja positiivne väljavaade, mida kinnitab juba teist aastat järjest Scope’i reiting BB/Stable. Meil on hea meel, et oleme näidanud stabiilset kasvu ja arengut ning meie kinnistute keskmine täituvus on püsinud väga kõrgel,» ütles Koppel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles