Poola kaalub energiakriisi tõttu suduvastaste maskide jagamist

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Sudu Krakowis.
Sudu Krakowis. Foto: LUKASZ GAGULSKI

Poola võib sel talvel kaaluda suitsuvastaste maskide jagamist, kuna gaasi ja kivisöe piiratud varude ning kõrgete hindade tõttu on tõenäolisem, et inimesed hakkavad kodude kütmiseks põletama prügi, kirjutab Bloomberg.

 

Valitseva erakonna Õigus ja Õiglus juht Jaroslaw Kaczynski ütles nädalavahetusel, et riik peab jääma soojaks ja tuleb põletada peaaegu kõike – peale rehvide ja muude kahjulike asjade. Tema märkused suurendasid veelgi muret õhukvaliteedi pärast Poolas, mis on juba praegu üks Euroopa Liidu kõige saastunumaid liikmeid.

«Me kõik peame mõistma, et talv saab olema raske,» ütles tervishoiuminister Adam Niedzielski raadio RMF FM-ile. «Loomulikult on sudu probleem ja me ei saa seda lubada.» Küsimusele, kas tema ministeerium kaalub sel talvel suitsuvastaste maskide jagamist, vastas ta: «Me kaaluma seda, kuid praegu peaksime olema rahulikud.»

Vaatamata aastatepikkustele jõupingutustele kasutavad paljud Poola majapidamised kütmiseks endiselt madala kvaliteediga kivisütt ning Ukraina sõjast põhjustatud enneolematu energiakriis on nende olukorra veelgi raskemaks muutnud. Poolakad on seisnud päevade kaupa kaevanduste ees järjekorras, et osta kivisütt pärast Venemaalt pärit impordi keelustamist.

Lõuna-Poola Nowy Saczi linna linnapea Ludomir Handzel ütles teisipäeval uudisteportaalile Wirtualna Polska, et alates märtsist on prügi kogumine karmide trahvide tõttu järsult vähenenud.

Euroopa Liidu 50 kõige saastunuma linna hulka kuulus eelmisel aastal Euroopa Keskkonnaagentuuri andmetel rohkem kui 20 Poola omavalitsust. Samuti on 38 miljoni elanikuga riigis igal aastal üle 40 000 enneaegse surmajuhtumi, mis on seotud õhusaastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles