Itaalia keeras gaasitarbimise vähendamiseks kütet maha

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: McPHOTO via www.imago-images.de

Itaalia võimud andsid teisipäeval korralduse vähendada termostaatide temperatuuri ühe kraadi võrra, mis on osa Euroopa Liidu kavast vähendada tohutu hinnatõusu ajal gaasitarbimist.

Tööstushoonetes alandatakse õhutemperatuuri 17 kraadile, mujal 19 kraadile, märkis ökoloogilise ülemineku ministeerium. Samuti vähendatakse köetavat aega tunni võrra päevas ja 15 päeva võrra aastas. Eesmärk on vähendada energiatarbimist 15 protsendi võrra 1. augustist kuni 31. märtsini.

Korraldusest jäävad välja haiglad, hooldekodud, algkoolid ja lasteaiad, nagu ka enamik Itaalia põhjapoolseid piirkondi. Kärpeid tehakse enim ja suuremaid soojas lõunaosas.

Energiatarbimist ja korraldustest kinnipidamist hakatakse ühiskondlikes hoonetes ja kortermajades jälgima, märkis ministeerium. «Eesmärk on propageerida teadlikku ja intelligentset käitumist,» märkis ministeerium.

Kampaania teine eesmärk on kutsuda inimesi veetma vähem aega duši all ning tarbima senises jahedamat vett. 

Samuti on üleskutse eesmärk ühendada vooluvõrgust lahti elektriseadmed, kui need ei ole kasutuses, ning ootama nõudepesumasina või pesumasina täitumist, selmet neid poolikuna tööle panna.

Ukraina sõja eel ostis Itaalia sisse 95 protsenti tarbitavast gaasist, millest 45 protsenti tuli Venemaalt.

Ametist lahkuv peaminister Mario Draghi allkirjastas rea leppeid teiste gaasitootjatega, et vähendada Itaalia sõltuvust Vene gaasist. Juunis alandati Venemaalt pärit maagaasi osakaalu 25 protsendile, samal ajal aga võeti eesmärgiks kiirendada üleminekut roheenergiale. Draghi valitsus lubas eraldada umbes 52 miljardit eurot eratarbijatele ja ettevõtetele tohutute energiahindade kompenseerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles