Kreml avaldas Venemaa oodatava majanduslanguse numbri (3)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Töötajad endises McDonald'si kiirtoidukohas Moskvas.
Töötajad endises McDonald'si kiirtoidukohas Moskvas. Foto: Scanpix/ AP/ Dmitry Serebryakov

Samal ajal kui erinevad analüüsid prognoosivad Venemaa majandusele krahhi, kinnitavad idanaabri ametnikud, et midagi hullu lahti ei ole ning majandus tõmbub vaid veidi koomale.

Nii kinnitas Venemaa presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov täna, et riigi sisemajanduse kogutoodang (SKT) väheneb aasta lõpuks veidi rohkem kui kaks protsenti.

«Me kukume veelgi vähem, kui ise prognoosisime. Meie SKT väheneb aasta lõpus veidi rohkem kui kaks protsenti – ennustati veidi suuremat langust, nii et nüüd on põhjust mõõdukaks optimismiks,» vahendab Interfaks Peskovi ajakirjanikele öeldut.

Venemaa majandusministeeriumi ametliku prognoosi kohaselt ootab idanaabri majandust sel aastal 1,9-protsendiline majanduslangus ning järgmisel aastal on languseks 0,9 protsenti.

Majandusminister Maksim Rešetnikovi sõnul võib Venemaa majandus juba selle aasta lõpuks kvartaalses võrdluses tõusule pöörata.

Veel augusti keskel esitas majandusministeerium eelarvekomisjonile prognoosi, milles oodati selle aasta majanduslanguseks 4,2 protsenti. Ka see oli maikuise 7,8-protsendilise languse ootusega võrreldes oluline paranemine. Järgmise aasta prognoos oli augustis maikuuga võrreldes halvenenud: toonase 0,7-protsendilise languse ootuse asemel tõdeti augusti keskel, et majandus kahaneb 2023. aastal 2,7 protsenti.

Lääneriikide erinevad prognoosid näevad Venemaa majanduse seisu ning tulevikku oluliselt mustemates värvides: Maailmapanga hinnangul peaks sisemajanduse kogutoodang tänavu langema 11 protsenti. 

Ka Venemaa enda analüütikute ning ekspertide hinnangul ei pruugi pilt sugugi nii kaunis olla, kui väljapoole esitletakse. Nimelt kirjutas uudisteagentuur Bloomberg, et Venemaa juhtidele suunatud salajane siseraport näeb olukorda samuti palju mustemana. Selles dokumendis oodatakse riigi sisemajanduse kogutoodangu languseks tänavu 8,3 protsenti. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles