Väikeettevõtjad Petersoni koroonaaegse haigushüvitise kivisse raiumise ideest: ettevõtjate inimvõimetel on ka piirid (1)

BNS
Copy
Rahakott.
Rahakott. Foto: Emil Kalibradov/ Unsplash

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA) presidendi Ille Nakurt-Murumaa sõnul on tervise- ja tööministri Peep Petersoni ettepanek muuta haigushüvitise maksmine teisest haiguspäevast püsivaks läbi mõtlemata ning väikeettevõtjaid kahjustav.

Nakurt-Murumaa toonitab, et ettevõtjate jaoks ei saa ajutine kriisilahendus lõpmatuseni kesta. «Tegelikus elus on ka ettevõtjate inimvõimetel siiski teatud piirid. Minister aitab tõhusalt kaasa, et energiakriisi kõrval järjekordseid lisakoormisi kaela saavad väikeettevõtted pankrotistuvad ja ministri loodetud heaolu asemel kaotavad töötajad lihtsalt töö,» märkis ta pressiteates.

Nakurt-Murumaa juhib tähelepanu, et tööandjad juba maksavad töötasult sotsiaalmaksu ning olukorras, kus on liigutud koroonakriisist energiakriisi ilma vahepeatusteta, ei jaksa paljud tööandjad haigushüvitise maksmisega seotud lisakulu kanda.

Ministri plaan EVEA hinnangul ei tööta, kuna puudub seni ajutisena kehtinud korra mõju ja kulude analüüs – keskmine haiguslehe kestus, töötajate käitumisharjumused ja tööandjate tegevusvõimalused haiguslehel olevate töötajate asendamiseks ning tööandja ja haigekassa kulude dünaamika.

Samuti puudub haiguslehtede kasutamise analüüs ajutise korra rakendamise eel ja järel ning prognoos algaval sügis-talvisel perioodil, arvestades, et haiguslehtedele lisaks ka koroona-karantiinilehed asenduvad nüüd tavaliste haiguslehtedega.

EVEA hinnangul oleks mõistlik läbi viia ka analüüs, millised oleksid kulud ja milline tervisemõju, kui haiguspäevade helde hüvitamise asemel, mis paratamatult loob pinnase kuritarvitusteks, kaaluks riik näiteks gripivaktsiini tasuta kättesaadavaks tegemist sarnaselt koroonavaktsiiniga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles