Euroopa püüab vastu talve energiakatastroofi ära hoida (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Saksa firma Siemens Energy tehtud turbiini, mille väidetava
katkimineku kaela püüab Gazprom gaasitarnete katkestamist
ajada, käis juulis lähemalt uurimas ka Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz, kes pärast põhjalikku ülevaatust rahulolevalt käsi hõõrus.
Saksa firma Siemens Energy tehtud turbiini, mille väidetava katkimineku kaela püüab Gazprom gaasitarnete katkestamist ajada, käis juulis lähemalt uurimas ka Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz, kes pärast põhjalikku ülevaatust rahulolevalt käsi hõõrus. Foto: SASCHA SCHUERMANN/AFP/Scanpix

Reedel peetaval Euroopa Liidu erakorralisel kohtumisel püüavad riigid korraga lahendada kaht ülesannet: leida talveks piisavalt energiat ning panna päitsed pähe perutavatele energiahindadele.

Euroopas on praegu laias laastus kaks probleemi: gaasi pole piisavalt saada ja kui seda on, on see ülikallis. Energia kallinemine on Eurostati andmetel ligemale 40 protsenti. Kui eratarbija saab veel mingeid alternatiive otsida– näiteks on üle Euroopa hinda läinud küttepuu, nii et Frankfurter Allgemeine kirjutas augusti alguses, et osa ettevõtteid piirab nende müüki –, siis ettevõtetel on tootmine tihtilugu nii otseselt gaasiga seotud, et aseainet lihtsalt pole. Eelmisel nädalal teatas Euroopa suurim terasetootja ArcelorMittal, et paneb septembris tootmisliini Saksamaal Bremenis seisma, kuna sääraste energiahindade juures ei ole enam mõistlik midagi toota.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles