Soome palkmajatootja tegi radikaalse otsuse: kogu tootmine ainult öises vahetuses (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Mammuttihirsi palkmaja.
Mammuttihirsi palkmaja. Foto: mammuttihirsi.fi

Üks Soome palkmajade tootja on suurte elektriarvete tõttu lõpetanud kogu tootmise päevasel ajal ja valmistab maju ainult öösel, kirjutab Bloomberg.

Öine tootmine on aidanud Mammutti Talotehdas Oy-l vähendada energiakulu umbes 98 protsenti. Ettevõte, mis maksab elektrienergia eest hetketariifi, eelistab maksta umbes 2–3 eurosenti kilovatt-tunni kohta, võrreldes päevase tariifiga, mis on koguni 80 senti, ütles tegevjuht Ilpo Nylander esmaspäeval antud intervjuus Bloombergile.

«Erinevus päevase ja öise aja kulude vahel on nii suur, et see toob tohutu säästu, isegi koos lisatasuga, mida tuleb maksta öises vahetuses töötajatele,» sõnas Nylander. «Järeldus on see, et kõik võidavad.»

Kuna Euroopa ettevõtted ja majapidamised otsivad energia säästmise ja kasvavate arvete üleelamise võimalusi, on Põhja-Soomes Oulu lähedal asuvas ettevõttes unerežiimi ohvriks toomine mõeldud ajutise meetmena. 

Otsus tehti koos töötajatega, kelle keskmine palk tõuseb nüüd, ütles tegevjuht. «See ei ole imelik, et öösel töötatakse,» ütles Nylander. «Aga see on kummaline, et me ei saa tehast päeval lahti hoida.»

Eelmisel aastal müüs ettevõte umbes 50 Mammuttihirsi kaubamärgiga kodu Põhjamaade klientidele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles