EL sõlmis Ukrainaga 500 miljoni eurose abileppe (1)

Copy
Ukraina peaminister Denõss Šmõgal ja ELi välispoliitika juht Josep Borrell.
Ukraina peaminister Denõss Šmõgal ja ELi välispoliitika juht Josep Borrell. Foto: Yves Herman

Euroopa Liit ja Ukraina allkirjastasid esmaspäeval kokkuleppe, millega Ukraina saab ühenduselt veel 500 miljonit eurot kavandatud abi, mis sedapuhku läheb eluasemele, haridusele ja põllumajandusele.

Euroopa Komisjon teatas abipaketist kohtumisel Ukraina peaministri Denõss Šmõgaliga Brüsselis. «See ELi toetusraha aitab kindlustada eluaseme ja haridusega sisepõgenikud ja tagasipöördujad ning toetada Ukraina põllumajandussektorit,» ütles komisjoni pressiesindaja Eric Mamer.

Abi on osa suuremast toetuspaketist, millega tehti algust aprillis, kuid lisaks sellele võib Ukraina taotleda ELi digimajandusfondist raha tehnoloogiaväljaõppele ja -tööstusele.

Brüsseli kohtumist Ukraina peaministriga juhatasid ELi välispoliitikajuht Josep Borrell ja Euroopa Komisjoni laienemisvolinik Olivér Várhely.

Ukraina sai kevadel ELi kandidaatriigi staatuse ja ehkki liikmesuseni läheb ilmselt aastaid, toetavad liikmesriigid Kiievit võitluses Venemaaga nii relvade, majandusabi kui ka Venemaale sanktsioonide kehtestamisega.

«Meie praeguste eesmärkide hulgas on täielik energiaembargo Venemaale,» ütles Šmõgal ELi peakorterist Telegramis. «Ukrainal on suurimad maa-alused gaasihoidlad ja ta võiks saada Euroopa gaasimahutiks,» lisas ta. «Pärast kandidaatriigi staatuse saamist soovib riik kiirendada lõimumist ELi energiaturuga.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles