OPEC+ otsustas naftatoodangut kärpida

Copy
Opec.
Opec. Foto: Scanpix/ Reuters/ Dado Ruvic

Naftakartell OPEC+ otsustas esmaspäeval tootmist esimest korda enam kui aasta jooksul veidi kärpida, kuna naftahinnad on majanduslanguse kartuses natukene kahanenud.

Ehkki analüütikud olid oodanud toodangu tagasihoidlikku tõstmist, teatas Saudi Araabia ja Venemaa juhitud kartell, et vähendab seda oktoobris hoopis 100 000 barreli võrra päevas.

OPEC+ kohtumise eel olid turul segased signaalid, sest kuigi arutama koguneti toodangu tagasihoidlikku suurendamist, oli võimalik, et seda otsustatakse viimasel ajal langenud hindade valguses hoopis kärpida.

Naftahinnad tõusid märtsis pärast Vene invasiooni Ukrainasse pea 140 dollarini barreli kohta, kuid on sestsaati kahanenud, kuna tuntakse muret võimaliku majanduslanguse ja Hiina koroonapiirangute jätkumise üle.

Põhjamere brendi ja USA WTI barrelihind on langenud alla saja dollari. Spekuleeritakse, et naftakartell, kuhu kuuluvad teiste seas Saudi Araabia ja Venemaa, võib püüda hinda taas üles kruvida.

«Kartell jätab toodangueesmärgid ilmselt muutmata, kuid on tõenäoline, et arutatakse ka kärbet, mis vastuvõtmise korral süvendaks turul valitsevat volatiilsust ja ebakindlust,» ütles kauplemisplatvormi OANDA turuanalüütik Craig Erlam.

«Toodangu kärpimine ei võidaks neile sõpru, kuna maailm on juba praegu silmitsi elukalliduse kriisiga ja kartell ei ole suutnud nõudlusega tänavu sammu pidada,» lisas ta.

Viimasel kohtumisel otsustas OPEC+ tõsta tootmist septembris 100 000 barreli võrra päevas ehk kuus korda vähem, kui varasematel kohtumistel.

OPEC+ langetas toodangut järsult 2020. aastal, kui koroonaviiruse pandeemia ja sellega kaasnenud lukustused nõudluse põhja viisid. Alates läinud aastast on tootmist järkjärgult tõstetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles