Suvekuumus külmutas Tallinna korterite hinnad

PM Majandus
Copy
Uued kortermajad Tallinna kesklinnas.
Uued kortermajad Tallinna kesklinnas. Foto: Sander Ilvest

Augustikuus maksis Tallinnas korteri ruutmeeter keskmiselt 2913 eurot, läbi kõigi kolme suvekuu on hind püsinud paigal.

«Juba kolmandat kuud on hinnad püsinud sisuliselt paigal või isegi mõne protsendipunkti võrra langenud, mistõttu tundub, et majanduslanguse ootus ja inimeste ostujõu vähenemine on kinnisvara hinnakasvu pidurdanud,» kommenteeris 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter, kelle sõnul on pakkumine turul samas endiselt piiratud ja seetõttu suuremat hinnalangust oodata ei ole.

Tallinnas müüdi augustis 871 korterit, mis on juuliga praktiliselt sama tase. Aastases võrdluses oli tehinguaktiivsus aga 22 protsenti kõrgem ja tehingute koguväärtus tõusnud enam kui 50 protsenti. Augustis müüdi kõige kallim Tallinna korter 950 000 euroga.

«Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kasvasid korterihinnad augustis ligikaudu 26 protsenti ning inflatsioon oli samas 25 protsenti. Nii võib lihtsustatult öelda, et suvel püüdis üldine inflatsioon korterihindade tõusu kinni ning viimase aasta jooksul korduvalt üllatanud kinnisvara kiire hinnakasv on sulandumas üldisesse elukalliduse tõusu hinnapilti,» analüüsis 1Partneri juht turu arengut.

Kui võtta lisaks korteritele arvestusse ka teised augustis omanikku vahetanud objektid, siis tehti Tallinnas kinnisvaraga kokku 1085 ostu-müügitehingut, mis on juuliga võrreldes ligi 2 protsendi võrra rohkem. Tallinna kinnisvaratehingute koguväärtus oli augustis ligikaudu 252 miljonit eurot, mis on 44 protsenti suurem summa kui juulis. Võrreldes 2021. aasta augustiga oli tänavu kinnisvaratehingute koguväärtus umbes 56 protsenti suurem.

Augustis müüdi Tallinnas 29 hoonestatud elamumaa kinnistut, mis on 5 võrra rohkem kui juulikuus. Kalleim elamumaa sihtotstarbega hoonestatud kinnistu müüdi 2 500 000 euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles