Nord Streami torujuhtme sulgemine viis gaasihinna järsult üles (3)

Erkki Erilaid
Copy
Gaasitorud Lubminis Saksamaal.
Gaasitorud Lubminis Saksamaal. Foto: Odd Andersen

Gaasi börsihind tõusis täna enne keskpäeva Hollandis üle 30 protsendi, 283 euroni megavatt-tunni eest.

Vene gaasihiid Gazprom teatas reedel, et peatab gaasitarned Nord Streami torujuhtme kaudu Euroopasse täies mahus, viidates vajadusele teha täiendavaid parandustöid. Gazprom viitas leketele turbiinis.

Vene gaasifirma ütles, et gaasitarned on peatatud, kuni turbiin on remonditud. Gaasitarned pidanuks pärast kolmepäevast remonti uuesti algama laupäeval.

Kreml hoiatas varem reedel, et Nord Streami võivad pärast hooldust tabada taas tehnilised probleemid, kuna väidetavalt on sanktsioonide tõttu puudu varuosi. «Tehnilisi reserve pole, ainult üks turbiin töötab,» rääkis Kremli pressisekretär Dmitri Peskov ajakirjanikele. «Seega on kogu selle süsteemi töökindlus ohus,» ütles ta ja väitis, et Vene gaasihiid Gazprom selles süüdi ei ole.

Venemaa on vähendanud gaasitarneid Euroopale kättemaksuks Ukrainasse tungimise eest kehtestatud sanktsioonidele. Euroopa, mis on Vene gaasist suurel määral sõltuv, süüdistab Moskvat energia kasutamises väljapressimiseks.

Neljapäeval teatas Gazprom gaasitarnete peatamisest Prantsuse energiafirmale Engie, kuna see ei olnud väidetavalt tasunud täies mahus juulitarnete eest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles