Goldman Sachs: Nord Streami peatamine võib viia gaasihinna tagasi tippu (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Nord Streami taristu.
Nord Streami taristu. Foto: ODD ANDERSEN/Scanpix

USA investeerimispanga Goldman Sachs hinnangul võib maagaasihind Euroopas kerkida tagasi augusti rekordtasemetele pärast seda, kui Venemaa teatas, et Nord Stream 1 gaasijuhe ei jätka tarneid plaanipäraselt.

«Tõenäoliselt need uudised «taassüütavad» ebakindluse turgudel ja käivitavad esmaspäeval märkimisväärse hinnaralli, mis võib jäljendada augusti tippe», ütlesid panga analüütikud, sealhulgas energiauuringute juht Damien Courvalin reede hilisõhtul avaldatud aruandes.

Gazprom teatas reedel, et Nord Stream 1 torujuhe ei jätka gaasitarneid laupäeva varahommikul. Esialgse plaani järgi pidi torujuhe taaskäivitatama pärast kolme päeva pikkust hooldust.

Samas on Euroopa Venemaa tarnete katkestamiseks valmistunud ning vähemalt talve esimeseks pooleks on piisav puhver olemas. Saksamaa energiaregulaator teatas laupäeval, et riigi gaasivarud on jõudnud 84,5 protsendini. Ka Holland andis teada, et saavutab tuleval nädalal Euroopa Liidu eesmärgi täita gaasihoidlad 80 protsendini. Küll võib olukord hullemaks minna kütteperioodi lõpus või juhul, kui Euroopat tabab väga külm talv.

Ennaktempos gaasi varumine on viinud ka gaasihinnad ajaloo suurimasse nädalase langusesse. Euroopa gaasibörsil TTF langesid järgmise kuu futuurid reedel enne Gazpromi teadet veel 12 protsenti, jõudes tasemele 214,6 eurot megavatt-tunni kohta. Eelmise nädala reedel oli megavatt-tunni hind veel 346 eurot.

Hoolimata lähipäevade võimalikust hinnašokist peaksid Euroopa gaasiturud pikaajaliselt stabiliseeruma praegustest tasemetest vaid veidi kõrgematel tasemetel, juhul kui kõrged hinnad hävitavad piisavalt nõudlust, hindab Goldman.

«Isegi stsenaariumi korral, kus Nord Streami tarned jäävad nulli, suudavad Põhja- ja Lääne-Euroopa gaasiturud tasakaalustada hinna vahemikus 215–230 eurot megavatt-tunni kohta, sõltuvalt sellest, kui palju vähenenud Nord Streami vooge tasakaalustab Saksamaa madalam gaasi re-eksport,» hindas USA investeerimispank.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles