Taavi Aas: elektri universaalteenust tuleb laiendada ka ettevõtetele (6)

BNS
Copy
Taavi Aas.
Taavi Aas. Foto: Konstantin Sednev

Endine majandus- ja taristuminister Taavi Aas leiab, et kuigi elektritarbijate toetamine on samm õiges suunas, pakub valitsuse eelnõu siiski vaid poolikut lahendust, sest universaalteenus peab laienema ka firmadele.

«Abisaajate hulgast on välja jäetud ettevõtjad ning seetõttu tuleb universaalteenust laiendada ka mikro- ja väikeettevõtetele. Seda sammu toetab ka Euroopa Parlamendi ja Nõukogu direktiiv,» vahendas keskfraktsioon Aasa sõnu. «Ei möödu päevagi, kui me ei loeks uudiseid pankrotti minevatest või suurtes raskustes olevatest ettevõtetest. Kaalul on töökohad ja inimeste toimetulek.»

Aas leiab ka seda, et tarbijate huvides peaks üldteenuse osutaja avalikustama oma kodulehel nii üldteenuse osutamisega seotud põhjendatud kulud kui ka mõistliku ärikasumi. See suurendaks läbipaistvust ja muudaks tarbijatele teenuse osutajate vahel valiku langetamise lihtsamaks.

«Peame õppima elektribörsi Nord Pooli asutamise käigus tehtud vigadest, mis võimaldavad anonüümseks jäävatel spekulantidel asjaolude kokkulangemisel ülikõrget hinda küsida,» selgitas Aas.

Tema sõnul tuleb eelnõu täiendada ka punktiga, mille kohaselt arvutatakse tootmishind vähemalt kolme majanduslikult kõige kulutõhusamate keevkihttehnoloogial põhinevate ning tuule ja päikese tootmisseadmete alusel, arvestades käesolevas seaduses sätestatud hinnakujunduse põhimõtteid.

«Tootmishinna arvutamisel CO2 kvoodi vabade tootmisseadmete arvestamine alandab universaalteenuse hinda,» kinnitas Aas.

Keskerakonna fraktsioon sai elektri universaalteenuse seaduse eelnõu jaoks valmis kolme muudatusettepanekuga, mille eesmärk on laiendada toetusmeedet ning muuta see läbipaistvamaks ja tarbijale soodsamaks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles