Rootsi plaanib anda elektrifirmadele miljardite väärtuses tagatisi

Copy
Oskarshamni tuumajaam Kagu-Rootsis.
Oskarshamni tuumajaam Kagu-Rootsis. Foto: Internet

Rootsi teatas laupäeval, et hakkab pakkuma Põhja- ja Baltimaade elektrifirmadele miljardite eurode väärtuses likviidsusgarantiisid, hoidmaks ära Euroopa energianappuse muutumise rahanduskriisiks.

Peaminister Magdalena Andersson hoiatas, et Rootsi on silmitsi sõjatalvega ja tagatiste täpsed üksikasjad on veel väljatöötamisel.

Venemaa oli päev varem teatanud, et peatab väidetavate tehniliste probleemide tõttu tähtajatult gaasi edastamise Saksamaale läbi Nord Streami torujuhtme. Tarne peatamine ähvardab elektrifirmade tootmishindasid esmaspäeval turu avanedes veelgi tõsta.

Anderssoni sõnul on garantiid mõeldud andma energiafirmadele vajalikku hingamisruumi. Ta märkis, et Venemaa tegevuse taga on selge julgeolekupoliitika eesmärk. 

«Venemaa energiasõjal on tõsised tagajärjed Euroopa ja Rootsi leibkondadele ja firmadele, eriti Lõuna-Rootsis, mis sõltub Saksa elektrihindadest, mis omakorda sõltuvad vägagi gaasist,» lausus ta. «See ohustab meie finantsstabiilsust. Kui me kohe ei tegutse, võib see viia tõsiste häireteni Põhja- ja Baltimaades.» Halvimal juhul on oht langeda rahanduskriisi, hoiatas ta.

Rahandusminister Mikael Damberg ütles samal pressikonverentsil, et Rootsi otsus ei taga ainult Rootsi, vaid kogu Põhjala regiooni finantsstabiilsuse.

Rootsi parlament on kutsutud suvepuhkuselt tagasi, et valitsuse ettepaneku üle esmaspäeval hääletada. Tagatised loodetakse valmis saada esmaspäeva õhtuks enne aktsiaturu sulgemist ja need peaks tuleva paari nädala jooksul hakkama katma kõiki Põhja- ja Baltimaade turuosalisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles