USA jätkab Trumpi kehtestatud tollidega Hiina kaupadele

Copy
Los Angelese kaubasadam.
Los Angelese kaubasadam. Foto: ETIENNE LAURENT/Scanpix

USA valitsus kinnitas reedel, et jätab jõusse ekspresident Donald Trumpi kehtestatud tollid Hiina kaupadele, kuna seda palusid paljud Ameerika ettevõtted.

President Joe Biden on kaalunud, kas ja kuidas oma eelkäija kehtestatud tolle tühistada, sest valitsusele avaldatakse survet leevendada kiiret hinnakasvu.

Tema administratsioon on küsimuses aga lõhestunud. Tollide säilitamist on nõudnud teiste seas kaubandusvolinik Kathrine Tai.

Kaubandusvoliniku büroo (USTR) teatas reedel, et sai palveid enam kui 350 firmalt, mis palusid karistusmeetmete jätkamist.

«Kuna saadi jätkamispalveid, ei ole tollimeetmeid tühistatud ja USTR jätkab nende läbi vaatamist,» teatas ametkond avalduses.

Avalduses märgiti, et nüüd oodatakse turuosaliste edasisi kommentaare ja hinnatakse meetmete tõhusust eesmärkide saavutamisel. Selle tegemise ajakava ei täpsustatud.

Ametkond lisas, et Bideni valitsus võib tollirežiimi muuta ja lõppotsuses arvestatakse selle mõju Ühendriikide majandusele, sealhulgas tarbijatele.

Trump kehtestas tollid umbes 350 miljardi dollari väärtuses impordile Hiinast vastulöögina USA intellektuaalomandi varastamisele ja sunniviisilisele tehnosiirdele.

Tai on öelnud, et ei taha tolle tühistada, kuna need on oluline mõjutusvahend. Rahandusminister Janet Yellen on aga arutlenud, et osa tollidel ei ole «strateegilist otstarvet» ja nende tühistamine võib leevendada 40 aasta kiireimat inflatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles