Euroopa energiakriis ähvardab eurot veelgi nõrgendada (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Euro ähvardab oht veelgi väärtust kaotada.
Euro ähvardab oht veelgi väärtust kaotada. Foto: imago/Christian Ohde/Scanpix

Euro võib sel talvel kaotada veelgi väärtust, kuna euroala tööstustootjad seisavad silmitsi aastakümnete kõige keerulisema keskkonnaga, kirjutab Bloomberg.

Rekordiliste energiahindade tõttu on Saksamaa impordikulud ekspordi suhtes kerkinud tasemele, mida viimati nähti 1980. aastatel. 

See on aga näitaja, mis muudab euro kauplejate jaoks üha murettekitavamaks valuutaks. Analüütikud hoiatavad, et kaubandusbilansi jätkuv halvenemine Venemaa gaasitarnete piirangute ja kasvavate impordikulude tõttu võib hakata mõjutama otseselt ka Euroopa ühisraha kurssi, kuna löögi alla satub seda seni toetanud rahavoog.

Hoolimata kasvavatest ootustest, et Euroopa keskpank tõstab järgmisel nädalal intressimäära 75 baaspunkti võrra, kaupleb euro endiselt allpool dollari pariteeti. «Seni kuni hinnad pole normaliseerunud, on väljavaade kohutav,» ütles Bluebay Asset Managament LLP portfellihaldur Kaspar Hense Bloombergile.

Euroopa energiasõltuvus Venemaast on olnud osa majandusmudelist, mis pakkus eurole pikaajaliselt tuge. Kuna eksporttoodete eest teenitud raha ületas importkaupade, sh energiale kulunud kapitali, püsis nõudlus euro järele tugev. See dünaamika on aga kasvavate sisendkulude tõttu muutumas. Ja seda hoolimata tõsiasjast, et valuuta nõrgenemine soodustab eksportival sektoril oma kauba müümist välisturgudele.

Investeerimispang HSBC analüütikute sõnul võib euro ilma harjumuspäraste rahavoogudeta muutuda volatiilsemaks ja haavatavamaks. USA investeerimispanga Goldman Sachs strateegid näevad, et euro võib gaasivoogude sügavama ja pikemaajalisema kärpimise korral langeda koguni 0,95 dollarile. 

Goldman Sachsi analüütik Karen Fishmani sõnul ei ole piirkonna kaubanduse pikaajaline kohandamine kõrgete energiahindadega täna veel euro kurssi sisse arvutatud. «Praegu kaupleb euro tasemel, mis on kooskõlas baasstsenaariumiga, mille kohaselt tuleb euroala majanduslangus sel aastal kerge», ütles Fishman.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles