Ukraina viljalaevad liiguvad näljahädas Aafrika asemel Türki ja Euroopasse (4)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Esimene Ukrainast Aafrikasse jõudnud ÜRO abilaev Brave Commander.
Esimene Ukrainast Aafrikasse jõudnud ÜRO abilaev Brave Commander. Foto: World Food Programme/Scanpix

Kuigi Ukraina viljalaevadele on viimastel andmetel laetud 1,7 miljonit tonni teravilja ja muid toidusaadusi, pole suurem osa kaubast jõudnud sinna, kus seda kõige rohkem vajatakse.

Pärast seda kui ÜRO, Türgi, Ukraina ja Venemaa jõudsid kokkuleppele vilja väljaveo osas Ukrainast, rõhutas ÜRO peasekretär Antonio Guterres leppe olulisust Aafrika Sarve ja Lähis-Ida toidupuuduse leevendamiseks.

Seni pole aga Ukraina viljalaevad suurt leevendust Aafrika näljahädale pakkunud. ÜRO andmetel on tänaseks Ukraina sadamatest väljunud 75 viljalaeva, millest sihtpunkti on jõudnud 55. Suurim hulk Ukraina sadamatest väljunud laevadest on aga jõudnud Türki (19) ja Euroopasse (18). Aafrikasse on tänaseks saabunud 8 viljalaeva, kuid enamik neist (5) on sildunud Egiptuses.

Täpsemad andmed kauba, riikide ja koguste kohta leiad siit.

Osaliselt seletab rikaste lääneriikide kõrget osakaalu statistikas asjaolu, et vilja vedanud laevad täidavad juba enne sõja puhkemist sõlmitud lepinguid, kirjutab YLE.

ÜRO toiduabi organisatsioon (WFP) on Ukrainast Aafrikasse saatnud kaks viljalaeva. Esimene abilaev Brave Commander jõudis 23 000 tonni nisuga teisipäeval ka Djiboutisse, kust nisu eksporditakse toidupuuduse käes kannatavasse Etioopiasse. WFP andmetel jätkub viljalastiks olnud 23 000 tonnist 1,5 miljoni põua käes kannatava inimese toitmiseks umbes kuuks ajaks. 

WFP hoiatas ka, et pikaajaline põud võib Somaali poolsaarel põhjustada katastroofilise näljahäda. Toiduabi vajab praegu Ida-Aafrikas kokku 82 miljonit inimest.

Sel nädalal läks Ukrainast teele ka WFP teine ​​toiduabilaev, võttes pardale 37 500 tonni nisu. Last saadetakse kodusõjast räsitud Jeemenisse, kus kuni viit miljonit inimest ähvardab nälg.

Samas on WFP augustis tarnitud viljakogused endiselt oluliselt väiksemad kui enne sõda. Näiteks 2021. aastal tarnis WFP Aafrika riikidele kokku 4,4 miljonit tonni toiduabi. Kaks kolmandikku organisatsiooni tarnitud toiduabist pärines just Ukrainast.

ÜRO ütles eelmisel nädalal, et Ukraina viljasaadetisi tuleks oluliselt suurendada. Laevaliiklus Ukrainast on aga endiselt hõre, sest veokulud on sõjaeelse ajaga võrreldes peaaegu kahekordistunud. Samuti takistavad viljavedu Mustal merel asuvad meremiinid ja hirm Venemaa võimalike uute rünnakute ees.

Lisaks sellele kehtib ÜRO ja Türgi tagatud teraviljalepe vaid 120 päeva. Lepingut saab pikendada novembri keskel, kui Venemaa ja Ukraina sellega nõustuvad.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles