Norra energiakontsern Equinor lahkus täielikult Venemaalt

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Equinori peakontor Stavangeris.
Equinori peakontor Stavangeris. Foto: Ints Kalnins

Norra energiakontsern Equinor on lõpetanud Venemaalt lahkumise, teatas Norra energiakontsern reedel, täites sellega pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse veebruaris antud lubaduse.

Equinori lahkumine on ühtlasi esimene rahvusvahelise nafta- ja gaasiettevõtte täielik ja korrapärane lahkumine Venemaalt. Seda ajal, mil surve lahkumiseks suureneb teistele suurtele naftaettevõtetele, nagu TotalEnergies ja ExxonMobil, vahendab Reuters.

Equinor teatas 28. veebruaril, et alustab Venemaal asuvatest ühisettevõtetest lahkumist, kirjeldades oma positsiooni pärast eelnenud nädalal alanud sõda kui «vastuvõetamatut».

Märtsis teatas Equinor, et lõpetab Vene naftaga kauplemise ning mais teatas ettevõte kokkuleppest loobuda oma Venemaa ühisettevõtetest ja anda need üle riigi omanduses olevale Rosneftile, kes on nende pikaajaliseks partneriks Venemaal.

Seejärel jäi Equinorile alles vaid üks Venemaa vara, millest tuli loobuda ehk Arctic Harjaga naftamaardla, mida haldab Venemaa Zarubezhneft ja milles TotalEnergies on nende partneriks.

«Equinor saab nüüd kinnitada, et ka Harjagast täielik väljumine on lõpule viidud,» teatas Equinor reedel. «Pärast Harjagast väljumist ei ole Equinoril Venemaal enam mingeid varasid ega projekte.»

Prantsuse TotalEnergies, keda on kodumaal kritiseeritud paljude oma varade hoidmise eest Venemaal, teatas 26. augustil, et on nõustunud müüma oma osaluse Siberi gaasimaardlas kohalikule partnerile Novatekile. Shell ja BP on vahepeal teatanud, et nad kavatsevad Venemaalt lahkuda, kuid ei ole veel lõpetanud oma väljaviimist.

Venemaa presidendi dekreediga keelati eelmisel kuul Moskva poolt ebasõbralikuks peetavate riikide investoritele teatud energiaprojektide aktsiate müük kuni aasta lõpuni, kuid dekreediga nähakse mõnel juhul ette erandeid.

USA naftafirma Exxon on teatanud Venemaa ametnikele, et kaebab föderaalvalitsuse kohtusse, kui Moskva ei luba ettevõttel väljuda hiiglaslikust Sahhalin-1 nafta- ja gaasiprojektist, teatas Wall Street Journal 30. augustil, viidates nimetamata allikatele.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles