Politico: Euroopa Komisjon soovitab elektrile hinnalage (1)

BNS
Copy
Lambipirn. Pilt on illustratiivne.
Lambipirn. Pilt on illustratiivne. Foto: ROMAIN DOUCELIN

Euroopa Komisjon toetab tuleva nädala erakorralise Euroopa Liidu (EL) energeetikaministrite kohtumise eel lühiajalise hädaabimeetmena elektri hinnalage, vahendab väljaanne Politico.

Politicole lekkinud dokumendis hindas komisjon erinevaid ideid kõrge elektrihinna ohjeldamiseks ning toetas lisaks hinnalaele ka koordineeritud nõudluse vähendamist. Hinnalage soovitakse ainult niiöelda inframarginaalsetele elektrijaamadele ehk jaamadele, mis toodavad elektrit odavama hinnaga kui kõige kallimad tehnoloogiad, mis nõudluse katmiseks vajalikud. Seega kehtiks hinnalagi elektrile, mida toodetakse taastuvatest allikatest, tuumaenergiast ja pruunsöest.

Nende jaamade tootmiskulud on tunduvalt madalamad kui gaasil töötavatel jaamadel, kuid siiani on neil olnud võimalik küsida samu hindu ja teenide üüratuid kasumeid. Kui EL-i riigid Brüsseli ettepanekut toetavad, siis see võimalus kaob.

Komisjoni eksperdid kaalusid veel kuut varianti, nende hulgas Kreeka ja Hispaania mudelid, kasvuhoonegaaside hinna subsideerimine ning elektrituru lammutamine ja riigipoolsele planeerimisele üleminek, ent neid peeti siiski ebasobivaks.

Liimesriikidele tutvustatakse Politico andmeil ettepanekuid kolmapäeval, reedel toimub aga energeetikaministrite kohtumine, kus eelduslikult annavad ministrid komisjonile mandaadi meetmed ette valmistada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles