G7 plaanib Vene naftale hinnalae kehtestamisega kiirustada (1)

Copy
Vene naftatanker Ust Luga
Vene naftatanker Ust Luga Foto: Ole Berg-Rusten

Tööstusriikide ühendus G7 teatas reedel, et liigub «kiiremas korras» Vene naftale hinnalae kehtestamise poole.

«Lubame teha kiiremas korras tööd selle meetme lõpliku vormistamise ja jõustamise nimel,» ütlesid G7 riikide rahandusministrid, kuid ei täpsustanud hinnalae taset.

«Püüame luua laiapõhjalise koalitsiooni, et selle tõhusust maksimeerida ja ärgitame kõiki riike, kes Vene naftat ja naftatooteid endiselt importida tahavad, tegema seda ainult hinna juures, mis vastab hinnalaele või jääb sellele alla.»

«Venemaa saab majanduslikku kasu sõja põhjustatud ebakindlusest energiaturgudel ja teenib suuri kasumeid nafta ekspordist. Tahame sellele otsustavalt vastu seista,» ütles Saksa rahandusminister Christian Lindner pressikonverentsil.

G7 riigid tahavad «piirata Venemaa tulu ja majanduslikku kahju meie ühiskondadele», lausus Lindner. «Naftaekspordile hinnalae kehtestamise eesmärk on võtta ründesõjalt oluline rahastusallikas ja ohjeldada maailma energiahindade tõusu.»

G7 liidrid leppisid hinnalae kehtestamise osas kokku juunis. Ühenduse ametnik selgitas, et hinnalagi kehtestataks tasemele, mis on kõrgemal tootmiskulust. See tähendaks, et Moskval ei oleks majanduslikult arukas keelduda nafta müügist importivatele riikidele.

Võimalikult paljude riikide kaasamine meetme rakendamisse on tõenäoliselt üks põhiteemasid G20 liidrite kohtumisel 15.-16. novembril.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles