Eesti Gaas: kui maagaas edasi odavneb, vaatame oktoobri hinnatõusu üle

Erkki Erilaid
Copy
Eesti Gaasi juhatuse esimees Margus Kaasik.
Eesti Gaasi juhatuse esimees Margus Kaasik. Foto: Eero Vabamägi

Gaasi börsihind on nädalaga kukkunud enam kui kolmandiku võrra, mis võib sundida Eesti Gaasi oma oktoobrisse kavandatud hinnatõusu ulatust vähendama.

Kui 1. septembril kerkis Eesti Gaasi maagaasi paindliku paketi hind koduklientidele seniselt 1,5 eurolt kuupmeetri kohta 2,65 euroni, siis 1. oktoobrist plaanib gaasifirma hinda kergitada koguni 4,1 euroni. Vaid kahe kuuga kallineks Eesti Gaasi klientidele toasoe ilma kompensatsioone arvestamata 2,7 korda. Aastavõrdluses oleks hind juba ligi 8 korda kallim.

Eesti Gaasi juhatuse esimehe Margus Kaasiku sõnul on hinnatõusu põhjuseks see, et ettevõtte ostab maagaasi turuhinna põhiselt. Samas sõlmis ettevõtte juuli alguses Norra energiakontserniga Equinor lepingu 2 TWh veeldatud maagaasi (LNG) ostuks. Gaas saabub Klaipeda LNG terminali oktoobris ja novembris.

Juuli esimesel poolel oli gaasi börsihind umbes 150 eurot megavatt-tunni kohta, ehk kaks korda odavam kui eelmisel nädalal, miks siis nüüd küsitakse gaasi eest viimaste nädalate hinda?

Kaasik selgitab, et juulis sõlmiti Equinoriga küll siduv tarneleping, aga gaasi hind kujuneb ikkagi turu hetke hinnaga ehk oktoobris saabuval tarnel oktoobri hinna alusel, mitte juuli hinna alusel. «Me ei ostnud gaasi fikseeritud hinnaga, kuna selle hinnaga polnud tol hetkel kindlaid ostjaid ja meil ei ole võimalik hinnariski endale võtta,» nentis Kaasik.

«Sel aastal oleme gaasi müügil prioritiseerinud Eesti turgu ning välisturgudel end pigem tagasi hoidnud. Soetatud talvevaruga suudame oma Eesti klientide gaasivajaduse katta ja töö järgmiste koguste hankimise kallal käib,» kinnitas Kaasik.

Ta lisas, et kui Paldiski terminal aasta lõpus tööle saab ja Soome-Balti piirkonna varustuskindlus paraneb, saab ettevõtte olla müügis julgem, seda eeldades, et ka gaasi hind saab olema klientide jaoks vastuvõetaval tasemel. «Hetkel on hinna osas õrn positiivne noot õhus – börsihind on paar päeva langenud, aga pole selge, kas trend jääb püsivaks. Kui septembris hind langeb, siis saame ka koduklientide oktoobri hinnatõusu üle vaadata.»

Riigi toetusmehhanisme koduklientidele kõrgete energiaarvetega hakkama saamiseks ja makseraskuste ennetamiseks peab Kaasik väga oluliseks. «Toetame ka ettevõtjate püüdlust, et riik nende toimetulekule rohkem tähelepanu pööraks ja leevendusmeetmeid pakuks, muu hulgas koduklientidega sarnaselt hinnalage. Omalt poolt oleme soovitanud äriklientidel teha sõltuvalt igaühe spetsiifilistest kütte- ja tootmisseadmetest tasuvusanalüüsid ja mõistlikud investeeringud erinevate energiaallikate kombineerimiseks.»

Eesti Gaas määrab aga samas suuresti hinnakujunduse turul. «Eesti Gaasi turuosa kõigub kuude lõikes 50-65 protsendi vahel, juunis oli 65%,» lausus Kaasik «Turuosa dünaamika on püsinud läbi viimaste aastate sarnane, suvel kõrgem, talvel madalam.»

Kuna ettevõtte turujõud on suur, siis küsisime hinnatõusude kohta ka Konkurentsiameti arvamust. Ameti regulatsiooniteenistuse juhataja Külli Haabi sõnul on tõepoolest gaasihinnad väga palju tõusnud võrreldes aastataguse ajaga ja jätkuvalt kõrgeid gaasihindu prognoostitakse ka tulevikus, kuid Konkurentsamet ei sekku ettevõtte hinnakujundusse, kuna tegemist on vabaturuteenusega. «Eestis on 2021. aasta seisuga majandustegevuse registri andmetel 53 registreeritud maagaasi müüjat, kellest 21 tegutsevad turul aktiivselt,» kirjeldas Haab. «Gaasimüüjat võib tarbija igal hetkel vahetada. Vahetus on lihtne ja sellega ei kaasne täiendavaid kulusid ega tarne katkestust.»

Paraku on ka teistel müüjatel portaali gaasihind.ee andmetel hinnad hetkel üsna sarnastel tasemetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles