Venemaa ähvardab peatada naftatarned riikidele, kes liituvad hinnalae kehtestamisega

Erkki Erilaid
Copy
Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak.
Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak. Foto: Maksim Konstantinov

Asepeaminister Aleksandr Novak teatas, et Venemaa peatab naftatoodete tarned riikidele, kes otsustavad kehtestada riigist eksporditavale naftale hinnalae.

Täna toimuval G7 riikide tippkohtumisel arutatakse Venemaa naftale hinnalae kehtestamist. Suurriikidel on plaan, et agressori naftat võiks edasi osta, kuid ühiselt kokkulepitud hinnaga odavamalt, mis aitaks maailmaturul energiakandjate hindu allapoole tuua. Sellest Venemaa sõjamasina finantseerimise kärpimise meetmest on räägitud alates kevadest, kuid kuigi kaugele pole plaaniga jõutud. Euroopas on seni jõus plaan alustada detsembris naftaembargoga.

«Hinnapiirangu plaan on täiesti absurdne,» ütles Novak. «Meede võib täielikult hävitada ülemaailmse naftaturu.»

«Mis puudutab hinnalage, siis me lihtsalt ei tarni naftat ja naftasaadusi sellistele ettevõtetele või riikidele, kes selliseid piiranguid seavad, kuna siis pole turul enam konkurentsivabadust,» vahendas Novaki sõnu uudisteagentuur TASS.

Novak lisas, et nii olulise tööstusharu nagu naftatööstuse, mis on kogu maailma energiajulgeoleku tagamisel kõige olulisem, turumehhanismidesse sekkumine ainult destabiliseerib turgu. «Need Euroopa ja Ameerika tarbijad, kes juba praegu maksavad energia eest kõrget hinda, maksavad selle meetme rakendumisel veelgi enam,» hoiatas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles