Poola nõuab Saksamaalt üle triljoni eurost reparatsiooni teise maailmasõja eest (10)

Copy
Poola asepeaminister ja võimupartei Seadus ja Õiglus (PiS) esimees Jarosław Kaczyński.
Poola asepeaminister ja võimupartei Seadus ja Õiglus (PiS) esimees Jarosław Kaczyński. Foto: KACPER PEMPEL

Poola valitsus hindas neljapäeval teisest maailmasõjast saadud finantskahju 1,3 triljonile eurole ning teatas, et palub Saksamaal nende reparatsioonide maksmist.

«See on suur summa, 6,2 triljonit zlotti,» ütles Poola asepeaminister ja võimupartei Seadus ja Õiglus (PiS) esimees Jarosław Kaczyński. PiS on alates võimuletulekust 2015. aastal rääkinud kavatsusest sõjahüvitised sisse nõuda.

Reparatsioonide saamisest tuleb pikk ja raske protsess, ütles Kaczyński konverentsil, kus esitleti raportit Poola kahjudest sõja-aastatel 1939-1945. Reparatsiooniraporti kallal asuti tööle 2017. aastal ning Poola konservatiivid rõhutasid, et Saksamaal on moraalne kohustus kahjud korvata.

Saksamaa on Poola nõuded korduvalt tagasi lükanud, viidates Poola 1953. aasta otsusele loobuda reparatsiooninõuetest Ida-Saksamaale.

Neljapäeval tuli Kaczyński vana teemaga taas välja. «Meil ei ole valmis mitte ainult raport, vaid oleme ka langetanud otsuse,» ütles ta. «Me nõuame Saksamaalt reparatsioonide maksmist. Ja selle otsuse viime me ellu.»

«Sakslased tungisid Poola ja tegid meile tohutult kahju. Okupatsioon oli uskumatult kuritegelik, uskumatult julm ning põhjustas tagajärgi, mis mõnel juhul kestavad tänapäevani,» lausus PiS-i esimees.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles