Hea leili valem

HUUM OÜ
Copy
Foto: HUUM OÜ

HUUM on Tartus tegutsev laia rahvusvahelise haardega kerisetootja. Ettevõtte loomise ajendas armastus Eesti sauna vastu ning soov viia see eestlasele olemuslikult hingelähedane ja rikkalik kogemus laia maailma. HUUMi asutaja Siim Nellis on kolmandat põlve saunaehitaja, kes järgis isa ning vanaisa kutsumust, kuid lisas kaasaegse kvaliteetsauna kontseptsioonile oma täiendused. HUUM asus tootma elektrikeriseid, milles on ühendatud vana suitsusauna parimad omadused, nutikas tehnoloogia ja põhjamaiselt meeli rahustav disain.

Mitmekordsed esimesed

HUUMi edu on olnud üsnagi peadpööritav. 2013 aastal julgetest unistustest ja ambitsioonikatest ideedest algust saanud ettevõte tõi esimesena Eestis turule disainkerised ning esimesena maailmas mobiilirakendusest juhitava sauna juhtsüsteemi. Mõlemad saavutused lõid laineid ning tõid kerisetootjale mainekad rahvusvahelised auhinnad nii loodusest inspireeritud disaini, toodete töökindluse kui funktsionaalsuse eest. (DROP RedDot 2013, UKU RedDot 2021 tootedisainiauhinnad). Tänaseks müüb HUUM keriseid ning sauna juhtsüsteeme edukalt juba pea 20 riigis üle terve maailma.

Eesti saun maailma

Ettevõte on kasvanud ja haare laienenud, kuid kirg sauna vastu ning tahe pakkuda kvaliteeti jäänud samaks. Kogu tootmine toimub jätkuvalt Eestis ning keriste loomingulised disainilahendused nõuavad tegijatelt kohati ka käsitööd. HUUMi visioon ei ole midagi vähemat, kui viia Eesti saun maailma. Ja selle all ei peeta silmas mitte ainult saunatehnika turustamist, vaid kogemust tervikuna.

Traditsioonilise suitsusauna leil kättesaadavaks tänapäevasel viisil

Suurepärase saunakogemuse alustalaks on hea leil. Kui eelmise põlvkonna elektrikerised jätsid ebameeldiva assotsiatsiooni teravast ja krõbedast leilist, siis HUUMis lähenetakse asjale teisiti. Traditsioonilise suitsusauna legendaarseks saanud mahe ja pikk leil tuleb suurest kerisekivide massist ja pea olematutest metallpindadest. HUUMi põhisarja kuuluvad kerised on lisaks kaunile disainile silmapaistvad just oma märkimisväärse kivide koguse poolest.

Foto: HUUM OÜ

Rohkem kive võrdub parem leil

Laialt levinud arusaam, et elektrikerisega saunaleil on kuivem ja teravam, ei pea tegelikult paika. Peamine leili erinevus tuleneb kerisekivide kogusest, mitte aga sellest, kas kivid on kuumutatud puukütte või elektriga. Vanema põlvkonna elektrikeristes on kivide hulk tihtipeale marginaalne ja seega tõuseb nende temperatuur väga kõrgele. Kui siis kividele vett visata, ongi leil liiga terav.

HUUMi keriste põhisari on oma olemuselt võrkkerised. See tähendab, et kerisekivid ei asetse mitte ainult kerise peal, vaid terve keris on kive täis laotud. Suur kivide hulk võimaldab suurema koguse vee aurustumist mõistlikuma temperatuuriga kividelt. Eralduv veeaur ei ole nii kuum ega kõrveta nahka, vesi aurustub pikema aja jooksul ja erinevus on saunatajale selgelt tajutav. HUUMi keriste kivide mass on suuremgi kui traditsioonilistel puuküttega keristel.

Samuti mõjutab leili kivide kuju ning suurus. HUUM kasutab oma keristes alati ümaraid ja erineva suurusega kive. Tänu sellele saab vesi liikuda kivikihtide vahele ja järk-järgult aurustuda, selle asemel, et õhku paiskuda ühe korraga pealmiselt kihilt.

Foto: HUUM OÜ

Vähem metalli ja tervislikud negatiivsed ioonid

Veel üks oluline näitaja on kerise metallpindade osakaal. HUUMi keristes on kasutatud väga vähe metalli, et kogu kuumus tuleks kividest ja võimalikult vähe metallist. See aitab suurendada tervislike negatiivsete ioonide osakaalu õhus ning vähendab meid kurnavate positiivsete ioonide hulka.

Uuringud kinnitavad, et meid ümbritsevate positiivsete ja negatiivsete ioonide osakaal mõjutab tervist ja heaolu. Traditsioonilises puuküttega saunas on negatiivsete ioonide osakaal kõrge. Negatiivseid ioone tuntakse ka «õhuvitamiinide» nime all, need mõjuvad inimorganismile kasulikult, vähendades stressi, väsimust ning lihaspingeid.

UKU võimaldab sauna juhtida nii kohapeal kui eemal olles

HUUMi väljatöötatud UKU oli esimene kaugjuhitav ja suure funktsionaalsusega sauna juhtsüsteem maailmas ja on eeskuju andnud mitmetele teistele saunatootjatele. Juhtsüsteem ühildub WiFi võrgus töötava HUUMi mobiilirakendusega, kuid on sama hästi hallatav ka saunaruumi seinale paigutatavast puldist. UKUga saab liita sauna valgustuse, ventilatsiooni või auruti ja neid mugavalt seadistada. Äpi abil on võimalik saun kasvõi matkarajal olles paari klikiga kütma panna, selle sihttemperatuuri määrata ja kontrollida, kas saun on juba kuum. Mugavaks ja turvaliseks kasutamiseks on UKU varustatud ukseanduri, ülekuumenemiskaitsme ja lapselukuga.

Foto: HUUM OÜ

Tee oma saunast elamus

Kasvades Eestis on saunakultuur elu loomulik osa. See on igale eestlasele tuttav lapsepõlve maasaunadest. Võimalus lõõgastuda peale stressirikast töönädalat ja kvaliteetaeg koos pere ning sõpradega. Läbi innovatsiooni ja uudsete lahenduste saavad vanad saunatarkused elujõust pakatavaks kogemuseks, mis on väärt maailma kaardile kinnitamist.

HUUM tootevalikuga tutvuda ja saunakalkulaatori abil endale sobiva kerise saab valida: www.huum.ee

Copy
Tagasi üles