Hilinenud maksed pidurdavad majanduse arengut

PM Majandus
Copy
Intrumi Baltikumi tegevdirektor Ilva Valeika.
Intrumi Baltikumi tegevdirektor Ilva Valeika. Foto: Erakogu.

Hilinenud maksed takistavad ettevõtete kasvu kõikjal Euroopas, pidurdades majanduslikku ja sotsiaalset arengut laiemalt, selgus Intrumi iga-aastasest maksearuandest, mis hõlmas 29 riigi 11 000 ettevõtet.

«Aasta-aastalt näevad vastajad üha enam hilinenud makseid olulise kasvutakistusena. Enamasti pakutakse muudetud maksetingimusi, kuid võrreldes teiste Euroopa ettevõtetega on Eesti ettevõtted valmis rohkem pakkuma alternatiivina allahindlust,» ütles Intrum Balticsi tegevdirektor Ilva Valeika.

Andmepõhiseid otsuseid, nagu krediidihaldustarkvara ja/või maksekirjete kasutamine, kasutab Intrumi aruande järgi vaid 15% Eesti ettevõtetest.

Teist aastat järjest on ettemaks vastajate peamine ettevaatusabinõu hilinemise vastu. Kuigi võlgade haldamine on rahavoo ja krediidiriski kõrval esmatähtis, ei astu ettevõtted kõiki neile kättesaadavaid samme. Enamik Euroopa ettevõtteid (73%) keskendub varajastele võlgnevustele, kuid mõned kasutavad muid võimalusi, näiteks investeerivad uutesse tehnoloogiatesse või loovad strateegilisi partnerlusi. Eestis pakutakse üsna sageli (32%) alternatiivina soodustust, kui kliendilt laekub maksetähtaja pikendamise taotlus.

Iga kolmas (35%) Eesti ettevõtja teeb võlgade haldamise parandamiseks koostööd inkassofirmadega, oluliselt rohkem kui Euroopas keskmiselt (26%), aga ka Lätis (20%) või Leedus (28%).

«Ettevõtted ei kasuta ikka veel paljusid võimalusi maksete saamiseks ja rahaliste vahendite taastamiseks. Kuigi kohtusse pöördumine on endiselt suhteliselt levinud, kasutab üha enam ettevõtteid hilinenud maksete vastu võitlemiseks inkassofirmadega koostöö potentsiaali, strateegiliste partnerluste loomist ning digitaliseerimist ja uude tehnoloogiasse investeerimist,» rääkis Valeika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles