Investeerimisguru: supermulli lõhkemine tooks kaasa tragöödia

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Jeremy Grantham näeb tuleviku mustades toonides
Jeremy Grantham näeb tuleviku mustades toonides Foto: Reuters/ScanPix

Supermull läheneb lõppvaatusele. Hiljutine karutururalli meelitas mõned investorid tagasi turule just enne võimalikku tragöödiat, prognoosis pikaajaaline languse ennustaja, GMO kaasasutaja Jeremy Grantham.

Ta loodab, et tragöödia ei tule väga suur. «Tavaliselt toimuvad karutururallid enne, kui investorid hakkavad oma seise ümber vaatama,» märkis ta. «Majanduse allakäik on selgelt alanud, ja sedasi läheb alati supermulli lõhkedes.»

Kolmel sarnasel juhtumil on esialgsetest börsikahjudest teenitud pool tasa ja siis on hakanud majandus halvenema. Selle suve ralli sobib tema sõnul kenasti sellesse mustrisse.

«USA aktsiaturg on väga kallis,» ütles Grantham. «Inflatsiooni kasv on juba löönud aktsiate suhtarve, kuid see on toimunud tavapärasest aeglasemalt. Nüüd on hakanud fundamentaalnäitajad enneolematult halvenema.»

Tema sõnul on halbade uudiste menüü pikk: Covid Hiinas, sõda Euroopas, toidu- ja energiakriis, rekordiline eelarvepoliitika karmistamine. Jaanuaris ei tundunud väljavaade veel nii hull, kirjutab MarketWatch.

Grantham hoiatas juba jaanuaris, et USA läheneb supermulli lõhkemisele, mis on nii aktsiates, võlakirjades, kinnisvaras kui ka toorainetes, mida aitasid koroonaaegsed toetusmeetmed.

Seekordset supermulli iseloomustavad pretsedenditult erinevate varaklasside, nagu võlakirjade, kinnisvara ja aktsiate üheaegne kriitiline ülehinnatus ning kiire hoo kaotus, toorainešokk ja USA keskpanga karm rahapoliitika.

«Supermullide karutururallid on kiiremad kui teised rallid,» ütles ta. «Investorid üllatuvad, et aktsia, mis maksis kuue kuu eest sada dollarit, võib maksta 50, 60 või 70 dollarit. Sellest tehakse järeldus, et aktsia on odav.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles