Meeletu hinnatõus toob majanduslanguse (4)

Erkki Erilaid
Copy
Tarbimisega oli esimesel poolaastal kõik veel hästi, kuid trend on pöördumas.
Tarbimisega oli esimesel poolaastal kõik veel hästi, kuid trend on pöördumas. Foto: Urmas Luik

Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) kasvas statistikaameti andmetel teises kvartalis aasta võrdluses 0,6 protsenti. Samas kiirenes Eurostati andmetel Eesti inflatsioon taas euroala kiireimas tempos, 25,2 protsenti. Saab üha selgemaks, et energia kallinemine ja intressitõus hakkab majandust, ennekõike tarbimist pärssima ning majanduslangusest aasta teisel poolel pääsu pole.

«Energiahindade suvise järsu kallinemise tõttu on teisel poolaastal tõenäoliselt oodata majanduslangust,» ennustas Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja. Jaemüügi ja tööstustoodangu kuised näitajad osutavad tema hinnangul sellele, et teise kvartali alguses oli kasv aasta võrdluses veel üsna tugev, kuid kvartali lõpuks olukord pöördus.

«Tööstusettevõtete küsitlus juulis näitas, et vaba tootmisvõimsust on suhteliselt vähe ehk ettevõtete tegevusmaht on nende seadmeparki arvestades suur. Samas on järgmiste kuude kasvuootus kahanenud – see paistis eriti teravalt silma augustikuises küsitluses. Euroopas tervikuna on halvenenud tööstusettevõtete hinnang hetkeolukorrale, kuid järgmisteks kuudeks oodatakse toodangu jätkuvat kasvu,» kirjeldas Oja.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles