Energiasõja suurim ohver on Fortumi tütarettevõte Saksamaal (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Uniperi peakorter Düsseldorfis.
Uniperi peakorter Düsseldorfis. Foto: INA FASSBENDER/Scanpix

Lisaks otsesele füüsilisele sõjale Ukrainas on Venemaa ka küber- ja propagandasõjas suurema osa demokraatliku maailmaga ning lisaks energiasõjas kogu Euroopaga, tõugates Vana Maailma energiakriisi. Energiasõja seni suurim ohver on Soome energiakontserni Fortum Saksamaa tütarettevõte Uniper, kes on juba saanud üheksa miljardi euro suurust riigiabi, millest aga ei piisa, ning nädala alguses teatas energiahiid veel nelja miljardi euro toetuse vajadusest.

Esmaspäevases teates ütles Uniper, et Saksamaa riigile kuuluvast KfW pangast saadud üheksa miljardi euro suurune krediidiliin on täielikult ära kulutatud.

Uniperi suuromanik on Soome energiakontsern Fortum, kellele alates 2020. aastast kuulub 78 protsenti Saksamaa energiagigandist. 51 protsenti Fortumist kuulub Soome riigile. Uniper on Euroopa üks suuremaid gaasi- ja elektrimüüjaid, kellele kuulub hulk gaasiga, söega ja tuumajõul töötavaid elektrijaamu Kesk-Euroopas ja Rootsis. Lisaks kuulub kontsernile enamusosalus Venemaal tegutsevas tütarettevõttes Unipro.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles